Neubauer i Ettel slavili u Kumrovcu

Foto: Uroš Modlic//

8. Kumrovec rally austrijancimaPremijerni nastup u Kumrovcu

Austrijska posada Hermann Neubauer i Bernhard Ettel u Ford Fiesti R5 ukupni je pobjednik osmog izdanja INA Rallya Kumrovec u organizaciji Auto kluba Delta Sport iz Zagreba s kojim je otvorena nova sezona, a ujedno i počelo Prvenstvo Hrvatske. Za austrijsku posadu ovo je bio premijerni nastup na ovom izdanju.

“Prvi put smo ovdje i sjajno je. Teško je, mislim da nikada nisam ovako nešto vozio, ali zabavljali smo se u autu. Ovo je odlična priprema za austrijsko prvenstvo. Staza je baš teška, ali uživao sam vozeći je svake sekunde. Nadam se da ćemo se vratiti u Kumrovec rekao je Neubauer koji je sa svojim suvozačem Kumrovec odvozio u ukupnom vremenu 44:08,4 minute.

Vrh ljestvice osvojila R5 vozila

Drugo mjesto pripalo je slovenskoj posadi Rok Turk i Blanka Kacin u Hyundai i20 R5. Oni su završili s ukupnim vremenom 44:51,1.
Treća je bila mađarska posada Antal Kovacs i Gergo Istovic u Ford Fiesti R5. Oni su brzinske ispite u Kumrovcu odvezli u ukupnom vremenu 45:13,1.
Najuspješnija hrvatska posada bila je ona Krisztiana Hidega i Istvana Kereka u Škodi Fabiji R5. Oni su završili četvrti.

“Nakon jučerašnjeg odličnog izdanja na Shakedownu, imali smo nekih problema s brzincima. Dogodili su nam se kvarovi, servisni tim je imao puno posla. Danas smo dobro krenuli. Staza je teška i zahtjevna, ali zanimljiva. No, moram reći kako je vrijeme odlično, super smo se zabavili i organizacija je sjajna. Volim ovaj reli” rekao je Hideg.

8. Kumrovec rally austrijancimaOd 51, danas startalo 48, a 15 vozila nije doseglo cilj

Od 51 posade iz četiri zemlje koje su došle u Kumrovec, 38 ih je bilo hrvatskih. Prvog dana nekoliko ih je otpalo, tako da je na brzinske ispite startalo njih 48. Na kraju cijelog događaja ukupno 15 njih nije uspjelo završiti rally.

S obzirom na radove na cestama promijenjena je ruta samog izdanja u odnosu na prijašnje godine tako da je bila nova i zanimljiva svim posadama. A osim toga mijenjan je i sustav. Vozilo se ukupno osam brzinskih ispita.

“Odlučili smo ovaj rally podići stepenicu više kako bi zadovoljili pravilnike hrvatskog auto i karting saveza i postali smo koeficijent jedan, bodovan za prvenstvo Hrvatske. Zbog toga je glavna promjena to da su Terme Tuhelj uvrštene u službeni program, a ne revijalni” rekao je direktor rallyja Željko Štefanić.

Već godinama publika prepoznaje ovaj reli u Kumrovcu kao događaj koji donosi atraktivne vožnje uskim stazama te s dosta skokova. Ove godine osim atraktivne staze, Kumrovec je ponovno imao i impresivni vozni park. Među prijavljenima je ponovno bilo čak šest iznimno skupih automobila klasifikacije R5.

U dosadašnjih sedam utrka najbolje se snašao mađarski vozač Janos Szilagyi, koji je pobijedio tri puta, a pobjednik ove godine je Austrijanac Hermann Neubauer.

8. Kumrovec rally 2019INA Rally Kumrovec

Ovogodišnji 8. INA Rally Kumrovec održan je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i ponovno je okupio veliki broj gledatelja i navijača, ali i veliki interes samih medija.

Natjecanje je upisano u FIA i kalendar Hrvatskog auto i karting saveza. Boduje se kao Međunarodno FIA zonsko natjecanje, Prvenstvo Hrvatske i Prvenstvo HAKS Sjeverne lige.

Automobilizam u Kumrovcu seže još iz 70-ih godina prošlog stoljeća otkada se tamo vozio Auto-moto Rally Kumrovec, jedna od najmasovnijih sportskih priredbi u bivšoj Jugoslaviji, a 2011. godine rodila se ideja o oživljavanju Kumrovca i stavljanja na automoto kartu Hrvatske.

Tako se 1. Sprint rally Kumrovec održao 1. i 2. travnja 2011. godine, a bio je ujedno i prvo natjecanje sezone Prvenstva Hrvatske.

Podijeli