ROAD BOOK – PUTNA KNJIGA

RoadbookKrenuti ću od pretpostavke da će ovo čitati oni koje zanima što je “road book” o kojem off roaderi stalno govore.

Kako ima raznih “vrsta” off roadiranja, mi ćemo se usredotočiti na ona koja su u hrvatskom off roadu najzastupljenija kada su u pitanju natjecanja.

Tu spadaju prije svega ROAD BOOK te BRZINCI i EXTREME.

Najjednostavnije rečeno, to je karta (mapa), ili kako stoji u naslovu: putna knjiga.

Road book ne možete kupiti nigdje (bar ne ovakav o kojem ovdje govorimo). A govoriti će se o road booku koji “rade” (određuju trasu, ucrtavaju i mjere) sami organizatori natjecanja, i koji se najčešće dijeli na HARD i na SOFT.

Kroz tekst ću pisati o “organizatoru”, a treba napomenuti da je i za razna druženja dobro napraviti road book, no njega domaćin obično radi ako nisu svi upoznati sa trasom kojom će se prolaziti (ne dobivaju ga svi već samo oni koji predvode i/ili drže kolonu na okupu i u slučaju da se kolona razdvoji, uvijek se mogu pratiti/naći/sustići).

Najbitnije karakteristike su da sadržava slike (skice) putova, kilometražu od skretanja do skretanja te total i eventualnu napomenu.

RoadbookRoad book o kojem ću pisati je natjecateljskog tipa i dobijete ga prije samog početka natjecanja (na startu). A da bi ga mogli dobiti kako bi odvozili trasu, stazu ranije mora proći određeni tim ljudi koji sve putove mora ucrtati, izmjeriti metražu/kilometražu, te kasnije pripremiti dovoljan broj primjeraka za posade koji će se natjecati (tj. za vas).

Svaka posada se sastoji od 2 osobe: od vozača i od suvozača.

Jedan bez drugoga ne mogu, no dok vozač prati stazu i sluša upute suvozača te pokušava na najbolji mogući način svladati prepreke, suvozač mora čitati road book, pratiti kilometražu, oduzimati i zbrajati ako je potrebno, na vrijeme obavijestiti vozača gdje i kamo mora skrenuti, proći i sl., fizički obavlja sve poslove izvan vozila, kao npr. vitlanje, raskrižja i sl….

Idemo redom…

HARD ROAD BOOK


Općenito najdraža disciplina svim (većini) aktivnim off roaderima.

Pod HARD ROAD BOOKOM se podrazumijeva teža prirodna trasa sa naizgled nesavladivim preprekama.

Obično tu ulaze razni bočni nagibi, strme nizbrdice i uzbrdice, prelasci preko blatnih, muljevitih, vodenih, stjenovitih i drugih prepreka i sl., i to na prirodnom terenu, pretežno šumi i ucrtanim šumskim putovima (često nekorištenima), iako organizatori znaju “uklopiti” unutar njega i poligonske prepreke.

Kako sve ovisi o tome kakav teren ima organizator na raspolaganju, u trase road booka se mogu ukombinirati i drugi tereni kao npr. močvare, lapor i sl..

SOFT ROAD BOOK

Roadbook
SOFT ROAD BOOK je isto što i Hard i jedina razlika je ta da se Soft radi najčešće zbog serijskih vozila i/ili onih koja nisu opremljena gumama, vitlima i sl. te zbog toga soft ne sadrži opasne i teške terene i prepreke kako bi ga mogli odvoziti baš svi terenci. No zato softaši mogu razviti veće brzine od hardaša.

VOŽNJA PO ROAD BOOK-u

RoadbookSam Road book izgleda manje-više isto.

Road book čita suvozač, a vozač slijedi upute.

Gledajući road book (čitajući s lijeva na desno), obično vam je (pretežno) prvo slika (skica puta pred vama), zatim trenutna kilometraža (od skretanja do skretanja), total km i na kraju napomena.

Neki organizatori zamijene mjesta, no slika/skica je kod svih najčešće u prve dvije kolone (od ukupno 4).

Ovdje ću se držati redoslijeda koji je najčešće zastupljen i koji sam navela (slika – metraža/kilometraža – total – napomena).

Slika/skica

RoadbookNišta drugo nego skica mjesta na kojem se nalazite, a na kojoj mora biti obavezno ucrtana strelica u kojem smjeru nastavljate nakon što dođete do tog raskrižja. Na slici koja može biti “zbunjujuća” za suvozača, organizator zna ucrtati i neku dodatnu oznaku (npr. ucrtati dalekovod na mjestu na kojem se u odnosu na put nalazi, drvo na kojem je ucrtana oznaka ili sl.) ili može staviti napomenu.

Nepisano pravilo je da “puna” crta (linija) označava makadam ili šumski put, a isprekidana asfalt i/ili makadam. Obzirom da je asfaltnih dionica zaista malo, jednostavnije je njih označavati isprekidano, a prirodni putovi kojim vozite često čak i 99-100% road booka, ucrtani su neprekidnom linijom.

Neki organizatori ucrtavaju asfaltirane ceste sa dvije ravne crte i po sredini jedna isprekidana (ili bez nje). U svakom slučaju, nije neka nauka za razlikovati.
Organizatori se služe nekim standardnim oznakama za npr. mostove, potoke itd.

Km/Total

RoadbookUz svaku sliku upisana je i kilometraža, odnosno metraža.
Obično je odmah uz sliku metraža koja povezuje dva skretanja (ovdje npr. na 1. slici možete zaključiti da se skica nalazi sa lijeve strane roadbooka u odnosu na km/total, dok se na 2. slici nalazi desno od oznaka km/total).

Da odmah razjasnim, “skretanje” ne znači i OBVEZNO SKRETANJE.

Na slici možete imati ucrtano raskrižje na kojem je strelica za ravno.
Takva slika vam samo označava da do tog raskrižja imate toliko i toliko metara/kilometara, ali vi nastavljate ravno – samo poništavate metražu na nulu (o putnom računalu ćemo u drugom članku).

Odmah uz navedenu metražu/kilometražu imate i TOTAL kilometražu.
Ona označava koliko ste ukupno prošli od starta do mjesta na kojem se nalazite i služi samo radi kontrole.

Ako puno “lutate” ili se “gubite” na road booku, Total vam više neće pokazivati točno prijeđeni put od starta do sličice na kojoj jeste, već će vam svaki prijeđeni metar zbrajati.

To se može umanjiti na nekoliko načina, iako će vam uvijek ostati zabilježena ukupno prijeđena kilometraža (dio koji ste prošli).

Metraža/kilometraža je uvijek označena sa 4 znamenke: 00.00

Prve dvije znamenke označavaju kilometre, a druge dvije metre. Na primjeru to izgleda ovako:
00.01 – 10 metara
00.10 – 100 metara
00.98 – 980 metara
01.01 – 1 kilometar i 10 metara (1010 m)
01.62 – 1 kilometar i 620 metara (1620 m)

Još jedna napomena: Tripmaster poništavate uvijek na prvoj točci slike (bez obzira kakvi su sve putovi ucrtani u nastavku putanje – to vam služi samo kao orjentir da držite dobar pravac).

Napomena

Roadbook
I zadnja rubrika u road booku je rubrika “Napomena”.

To je prostor u kojem organizator upisuje razne napomene da bi dodatno skrenuo pažnju posadama.

Neke od napomena koje možete pronaći izgledaju ovako:

– OPREZ NASELJE!
– VOZI POLAKO… OGRANIČENJE 30 KM/H
– VITLO!
– OZNAKE NA DRVETU
– PRIJELAZ PREKO POTOKA… VOZI UZ POTOK…
– IZLAZ NA ŽUPANIJSKI CESTU ili nacrtani putokazi, prometni znakovi…
– S DESNA STARI PANJ
– DALEKOVOD
– LOVAČKI DOM
– KAMENE IZBOČINE
– KOD KAPELICE
– ISPOD NADVOŽNJAKA
– UZ AUTOPUT
– ULAZ U ŠUMU
– PRONAĐI PUT (ČEKA) i slično.

POGLEDAJTE NEKOLIKO PRIMJERA (STRANICA) ROAD BOOKA:

Sastavni dio roadbook kad su natjecanja u pitanju su i kontrolne točke (KT).

Iako se roadbook može voziti i bez terratripa/tripmastera, ako vas zanima što je to i čemu služi, ili kako ga podesiti, pročitajte više o tome.

2 thoughts on “ROAD BOOK – PUTNA KNJIGA

Comments are closed.