TRIPMASTER/TERRATRIP


Firme koje proizvode PUTNA RAČUNALA

Općepoznato je da kad kažete Terratrip ili Tripmaster – mislite na putno računalo.

I ovdje ću se služiti tim rječnikom, a govoriti ću o Terratripu 202, odnosno 303 modelu pošto su najzastupljeniji.

Dakle, “terratrip” vam služi kao kilometar/sat u vozilima, samo je puno precizniji i jednostavnije se “baždari” odnosno “kalibrira” od onih standardnih koji su tvornički ugrađeni u sva vozila.

Kalibriranje ili podešavanje putnog računala

Kalibriranje tripmastera/terratripa je u off roadu vrlo važno zbog veličine guma.

A gume nisu važne samo na vašem vozilu, već je važno i na kakvim je gumama trasiran road book od strane SVAKOG ORGANIZATORA ZASEBNO.

Zato organizatori u pravilu označavaju dio ravne putanje koja iznosi najčešće 1000 m (1 km) i to vozilom kojim je trasirano, a zatim vozači svojim vozilima prolaze tu dionicu te kalibriraju (namještaju) svoje terratripe kako bi uskladili veličinu svojih guma sa onim vozilom koje je trasiralo road book.

Ukoliko organizator nema na raspolaganju pristupačnu dionicu dužine jednog kilometra, tada može označiti dionicu od 500 metara – u tom se slučaju vrijednost množi sa 2.

Tripmaster Terratrip 303
Oznake (čitanje s displaya)

Na terratripu također imate oznake za Total te za prijeđenu metražu/kilometražu od točke do točke, a izgleda ovako:
000.00” (202) odnosno: “00:00:00” (303) – podesivo.

Oznake znamenki iz road booka o kojima sam pisala pod tekstom “Km/Total” identične su oznakama na terratripu i jedina razlika koja vas ne bi trebala zbunjivati je da ćete u svakom road booku na natjecanjima naći ovakvu oznaku: 00.00 (niti jedan road book na “malim” natjecanjima neće izgledati ovako: 99.99, a taman da do toga i dođe, može se dogoditi samo na Totalu.
Stoga treću, (tj. prvu) nulu, zanemarite.

Tripmaster
Korištenje na utrci

Kraj svakog displeja imate desno gumbiće za resetiranje (CLR – odnosno poništavanje na nulu, čišćenje).

Total – nalazi se iznad, prvi, na natjecanju se ne dira, ali se zato svako malo poništava donji prikaz.

Donji prikaz prijeđenih metara/kilometara vam služi da biste lakše mogli odrediti mjesto koje vam označava slika iz road booka.

Prilikom dolaska na svako slijedeće raskrižje, poništavate donju brojku na gumb (CLR) i krećete sa novom slikom od nule.

Nekoliko savjeta

Kako se često dogodi da zbog nekog razloga zalutate, tj. shvatite da vam više slike ne odgovaraju metraži/kilometraži, najbolje je da se vratite do prve slike gdje vam je sve štimalo, poništite terratrip na nulu (00.00) i pokušate naći pravi put do slijedeće sličice.

Kod takvih pogrešaka (bilo da su vaše, bilo da su od strane organizatora ili možda prirodnih promjena), Total vam više neće pokazivati točnu ukupno prijeđenu kilometražu.

Pomoćno putno računalo Terratrip 202 - 303

Ako znate rukovati terratripom/tripmasterom, onda ga možete npr. ugasiti, vratiti se na točku gdje mislite da treba ili ste sigurni da vam je do te točke sve odgovaralo i ponovno tu ga upalite.

Postoji i mogućnost “zamrzavanja” brojila te ga opet “odmrznete” kad se vratite na prvu sličicu koja vam je odgovarala. (Na slici je “plus” za vozača*).

Međutim, to vam nikako neće “izbrisati” metražu koju ste prošli do trenutka odluke o vraćanju, ali vam može smanjiti razliku (pogotovo ako vam se takve situacije češće ponavljaju i/ili ako ste u krivom smjeru vozili 1-2 ili više kilometara).

Vama za informaciju, svi ozbiljni off roaderi Total nikad ne gledaju (možda na kraju road booka tek da vide koliko su ukupno kilometara prošli).

1) TERRATRIP 202 (PDF format, EN)
2) TERRATRIP 303 (PDF format, EN)
3) BAŽDARENJE-KALIBRIRANJE-PODEŠAVANJE TERRATRIPA

* Na zadnjoj sličici se nalazi pomoćno putno računalo marke Terratrip, a on se najčešće instalira kod vozača (ako se instalira) kako bi mogao pratiti i on stanje koje mu čita suvozač.