Jaka konkurencija na 8. INA Rallyu Kumrovec

Kumrovec rally 2018Jaka konkurencija na 8. INA Rallyu Kumrovec u borbi za prve bodove sezone

Sve je spremno za početak 8. INA Rallya Kumrovec koji će se 1. i 2. ožujka održati pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Već tradicionalno, u Hrvatsko Zagorje stižu velik broj stranih posada koje žele testirati svoje automobile pred važne utrke u njihovim nacionalnim prvenstvima.

Novost je da se od ove sezone mogu bodovati i za Međunarodno Zonsko Prvenstvo Hrvatske, pa se ukupno 30 posada odlučilo prijaviti za to natjecanje. Ukupan broj prijavljenih posada za nastup na Rallyu Kumrovec je 53, a stižu iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske.

Favoriti

U red favorita svakako spadaju aktualni prvaci Hrvatske Krisztian Hideg i Istvan Kerek, koji će nastupiti u Škodi Fabiji R5. Na Kumrovcu su već slavili 2016. godine, a ove će pokušati iskoristiti nedolazak pobjednika iz posljednje dvije sezone, Austrijanca Nikija Mayra-Melnhofa.

Kumrovec rally 2018Jaku konkurenciju ipak će imati u posadi koja je prošle sezone osvojila slovensko prvenstvo, Roku Turku i Blanki Kacin, koji će Kumrovec iskoristiti za premijeru novog automobila, Hyundaia i20 R5.

Premijerni nastup u hrvatskom prvenstvu u vozilu klase R5 imat će trostruki pobjednik Kumrovca Janos Szilagy, koji će sa suvozačicom Alexandrom Varadi uske i zahtjevne brzinske ispite krotiti u Fordu Fiesti. Pobjede će biti željne i posade Antal KovacsGergo Istovics u Fiesti R5 te Darko PeljhanMatej Čar u VW Polu R4N.


Domaći rallyaši

Hrvatski vozači malo su preraspodijelili snage. Juraj Šebalj i Viliam Prodan prošlosezonske R5 jurilice zamijenili su onima klase R3. Šebalj će sa suvozačem Ivanom Pogačićem nastupiti u Toyoti GT86, a Viliam Prodan uz navigatora Zorana Raštegorca u Renaultu Cliu.

Veteran Nenad Lončarić nalazi se visoko na startnoj listi s atraktivnom Subau Imprezom. Suvozač će mu biti iskusni Tomislav Pazman.

Prvi pogled na listu prijava otkriva izuzetno jaku konkurenciju u klasi 3 MZPH, u kojoj je prijavljeno sedam posada. Posebno će zanimljiv biti troboj vozača francuskih vozila, mladog Kristofa Klausza u Peugeotu 208 R2 te nešto iskusnijeg dvojca u Citroenima C2 R2 Max, Marka Grossija i Matea Butorca.

Marko Cavor i Saša Čaklović 2018Svaki njihov „krivi korak“ vrebat će Tomas Hrvatin u Renaultu Clio, Marko Cavor u Seatu Ibiza TDi, kao i Austrijanci Alfred Kramer u Opel Adamu R2 i Enrico Windisch u Citroenu C2 R2 Max.

Atraktivna i vrijedna vozila počela su stizati u Kumrovec, gdje je smješteno servisno parkiralište te će se na svega stotinjak metara od njega tijekom subote održati startna i ciljna svečanost.

Ukupno 8 brzinskih ispita nalazi se u itinereru natjecanja koje počinje u petak, 1. ožujka, neobaveznim shakedownom od 13 do 15 sati.

Slijede dva brzinska ispita na parkiralištu Termi Tuhelj između 16:44 i 20 sati. Subotnji program kreće iz Muzeja Staro Selo u Kumrovcu, uz dva brzinska ispita, Zagorska Sela i Kumrovec, koji će se voziti po tri puta.

Na kraju natjecanja posade će još jednom stići u Muzeju Staro selo, gdje ih očekuje ciljna ceremonija i dodjela nagrada u 17 sati i 15 minuta.

Jemrić rally team 2019Kumrovečki rekorderi

Rekorder Kumrovca s tri pobjede je Mađar Janos Szilagyi. Dva put je slavio Austrijanac Niki Mayr-Melnhof, a po jednu pobjedu imaju Krisztian Hideg i Daniel Šaškin, koji se nakon uspješnog nastupa na rallyu Dakar u siječnju vraća na kumrovečki rally u svojstvu predvozača.

 

Program i karte za gledatelje te predstavnike medija

Prati rezultate uživo

Foto: Uroš Modlic, Toni Stilinović i Tomislav Jeffrey Jemrić, www.rally-kumrovec.com

Podijeli