Razne vrste natjecanja – WBVC Buzet

WBVC - krugPostoje razne vrste natjecanja u off roadu.
Neka se svode na poligonske vožnje, a one mogu biti podijeljene na hard, soft, turist ili samo “brzince”, sa ili bez podjela na “do i preko” određene kubikaže.

Neka obuhvaćaju vožnju po roadbooku, neka druga uključuju sve opcije.
Također, najčešće se natjecanja odvijaju 2 dana, neka samo jedan, a neka 3, 4 ili više dana.
Sve to uvjetuje i ponudu koju će organizatori pripremiti za posade.

Osim navedenog, neki offroaderi vole zahtjevne i cjelodnevne roadbook dionice, dok drugima više odgovaraju kraće roadbook vožnje (nevezano uz težinu zadanih trasa).

Koliko je bitan naziv kategorije?

U globalu, najčešće se trase dijele na “hard” i “soft“.
I to je važno da znate napomenuti organizatoru ako ćete se jednom i vi prijaviti na neko natjecanje, a ne znate koja je grupa lakša, odnosno teža.

WBVC - krugPostoje razni nazivi, kao npr. challenge, adventure, trophy, light, hard, soft, turist

Na primjer, na nekim natjecanjima “Challenge” označava “hard” kategoriju, na nekim drugim “soft“.

Vjerojatno se ljudima koji su duže u svijetu off roada čini smiješno čitati ovakav tekst da postoje razne vrste natjecanja u off roadu, ali ovdje se polazi od pretpostavke da stižu i nove generacije kojima to može biti zbunjujuće.

Na natjecanju u organizaciji ORC Kamo oko vidi iz Buzeta, Wild Boar Valley Challenge (WBVC), “Challenge” je grupa za, nazovimo, “soft” vozila.

Teža trasa se vodi kao “trophy” – točnije, u njihovom slučaju “Wild Trophy” – i tu spadate ukoliko se odlučite za “hard” varijantu.

Nemojte se zavaravati da su vozila iz “soft” (Challenge) kategorije na WBVC najobičniji “cestovni” terenci.
Mnoga vozila iz te kategorije komotno mogu prijaviti i Wild Trophy.

WBVC - krugNaravno da je puno čimbenika koji su presudni za odabir kategorije, ali o tome neki drugi put.

Termin WBVC-a

WBVC i ove godine traje tjedan dana, i za slučaj da još ne znate, po kalendaru se smjestio krajem listopada, tako da ćete ga vjerojatno i idućih godina moći predvidjeti unaprijed.

Termin ovogodišnjeg natjecanja je u periodu od 21. – 26.10.2019., Buzet, Istra.
Za konkretan program događanja pratite ORC Kamo oko vidi na Facebooku ili na njihovoj webstranici.

Smjernice prema dosadašnjim programima kažu da će se prijave natjecatelja obavljati i u Buzetu, i to od nedjelje 20.10.2019. do ponedjeljka ujutro, jer se u ponedjeljak vozi prolog za startne pozicije.

WBVC - krugIdućih dana se voze etape roadbooka unutar kojih je nezaobilazna i noćna etapa, te poligonski ispiti (kružne vožnje i super extreme) na kojima se preferira masovni start.
Jako zanimljiv detalj na natjecanjima.

Najzanimljivije za gledatelje je obično prolog (ponedjeljak), kružne vožnje (sredinom tjedna), te završni ispiti kao što je Super Extreme za hardaše – subota).

Roadbook na ovakvim natjecanjima je dug, težak i iscrpljujući, ali prijavljeni sudionici vole najčešće baš takav roadbook.

Obzirom da je do još jednog WBVC-a preostalo samo 3 tjedna, o programu i eventualnim napomenama biti će riječi naknadno.