CROATIA RALLY 2017.

Croatia rally ruši rekorde, nastup prijavilo 15 posada s automobilima klase WRC2
Poreč i Istra idućeg će tjedna biti domaćini 44. Croatia rallya, najstarijeg hrvatskog automobilističkog natjecanja, koje se sve glasnije spominje kao jedna od mogućih destinacija Svjetskog prvenstva u bliskoj budućnosti. Odrazilo se to i na broj posada koje najavile nastup u Hrvatskoj, pa se na listi prijava našlo 15 automobila klase R5, poznatije kao WRC2. Ukupno 71 natjecatelj stiže iz 12 zemalja, od čega će se 32 boriti za bodove Europskog rally trofeja.

“Mislim da će konkurencija biti izrazito velika i jaka. Dolazi prošlogodišnji pobjednik, Slovak Majerčik, dolazi vrlo talentirani Mađar Hadik, i tu su naravno naše hrvatske vedete Prodan, Šebalj i vrlo vjerojatno ovogodišnji prvak RH Krisztian Hideg” – kaže direktor rallya Goran Vujisić.

Itinerer se sastoji od 10 brzinskih ispita. Ukupna kilometraža koju će posade morati savladati iznosi 435 kilometara, od čega 155 otpada na brzince. Start i cilj održat će se u središtu Poreča, na gradskom parkiralištu u Partizanskoj ulici. Vožnje su na rasporedu u petak, 29. i subotu, 30. rujna.

“Kao i zadnje godine, u četvrtak je otvorenje i ceremonijalni start navečer u Poreču, ovoga puta nije na centralnom trgu nego na parkingu gdje će biti i servis, pa će biti bliže posadama. Ono što je bitno je da je u petak u 12 shakedown, a na toj trasi se vozi i brzinski ispit super special stage, gdje će ljudi moći vidjet 15 R5 automobila tri puta u jednom prolazu, usudio bih se reći da je to u RH dosad neviđeno – 90 prolaza R5 automobila u jednom danu što se može pogledati, s obzirom na cijenu tih automobila, rijetko se to vidi u Hrvata” – dodao je Vujisić.

Vrijednost automobila klase R5 doseže i do milijun i pol kuna, ovisno o ugrađenim komponentama. No, ubrzo bi hrvatskim cestama mogli voziti i tri puta skuplji WRC automobili. Već ove godine Croatia rally bio je blizu statusa kandidata za ulazak u kalendar Svjetskog prvenstva.

“Bilo je razgovora o tome da bi ove godine bili kandidat, ali nažalost to se nije ostvarilo. Iduće godine bi trebali biti kandidat za Svjetsko prvenstvo. Nakon što se odradi kandidatura za iduće godine, 2019. željno iščekujemo WRC ovdje. Naravno, za to je potrebna potpora Vlade, cijele države koja bi trebala stati iza nas. Preliminarni sastanci su odrađeni i mislim da je predsjednik organizacijskog odbora Daniel Šaškin odradio jako, jako veliku stvar ove godine. Naravno, svi željno iščekujemo WRC u Hrvatskoj” – zaključio je Goran Vujisić.

Croatia rally ponuđeno je mjesto u WRC kalendaru u srpnju 2018. što je s obzirom na visoku turističku sezonu u Hrvatskoj neprihvatljivo. Kreću nove runde pregovora i prođe li sve prema planu, Svjetsko prvenstvo u Hrvatsku bi trebalo stići 2019. godine.

Lista prijava: rally-croatia.com/wp-content/2017/CR2017-Entry-list
Slike preuzete sa: rally-croatia.com