28. Rally Opatija 2019 – najava

Photo: Uroš Modlic

Najava 28. rally Opatija 2019Skupocjeni automobili ponovo stižu na Kvarner

28. Rally OpatijaPrvenstvo Hrvatske u rallyu nastavlja se prvog svibanjskog vikenda na području Kvarnera i Istre.

Međunarodni 28. Rally Opatija vozit će se 4. i 5. svibnja, a bodovat će se za Prvenstvo Hrvatske, Međunarodno Zonsko Prvenstvo Hrvatske, Prvenstvo Centralnoeuropske zone, Mitropa rally kup te Šampionat i Kup Bosne i Hercegovine.

Stoga će u Hrvatsku ponovo stići posade iz zemalja regije i još jednom pokazati da vole opatijski rally koji im uz sportsko nadmetanje nudi dašak glamura, prirodne ljepote, ugodnu mediteransku klimu te izvrsnu gastronomsku ponudu.

Novosti na Rally Opatija 2019.

Ovogodišnji Rally Opatija održat će se u subotu i nedjelju s novim itinererom. Prvi se dan nije mijenjao i nudi dva brzinska ispita na cesti Ružići – Breza.

Novost je da se ti brzinci zovu po imenu kluba organizatora AK Opatija. Nedjeljni brzinski ispiti nosit će nazive po klubovima suorganizatorima – AK Rijeka, AK Ina Millenium i AK Delta Sport.
Ukupna kilometraža rallya iznosi 441,21 km, od čega 102,14 km brzinaca.

Startno-ciljni portal nalazit će se u središtu Opatije, ispred tržnice.
Prijave za natjecanje primat će se do petka, 26. travnja, u ponoć.
Lista prijavljenih bit će objavljena tri dana kasnije na službenoj stranici natjecanja www.rally-opatija.eu.

Najava 28. rally Opatija 2019Dosadašnji osvajači Rally Opatija

Prošle godine Opatiju je osvojila slovenska posada Rok Turk i Blanka Kacin u Peugeotu 208 T16 R5. Za samo 11,4 sekunde bila je brža od pobjednika iz 2017. godine Viliama Prodana i Zorana Raštegorca koji su nastupili u Škodi Fabiji R5. Rekordni broj pobjeda drže Slovenci Tomaž Kavčić i Peter Zorenč, koji su ukupno četiri puta osvojili opatijski rally.
Uz bok su im Juraj Šebalj i Toni Klinc s tri slavlja. Aktualni prvaci Hrvatske Krisztian Hideg i Istvan Kerek dva put su pobijedili u Opatiji, 2015. i 2016. godine.

Očekivana borba za bodove

Hideg i Kerek trenutačno su vodeći u domaćem prvenstvu, koje je prvu utrku sezone imalo u Kumrovcu početkom ožujka.
Drugo mjesto drže Prodan i Raštegorac koji ove sezone nastupaju u Renaultu Clio R3. Automobil klase R3 vozi i trenutačno trećeplasirani u hrvatskom prvenstvu Juraj Šebalj. Zajedno s novim suvozačem Ivanom Pogačićem nastupa u vozilu sa stražnjim pogonom, Toyoti GT86 CS.

Već sada više od 30 posada upisalo se na neobaveznu listu pretprijava, a organizator očekuje da bi se na startu moglo naći više od 70 posada.
Rally Opatija drži hrvatski rekord sa 108 automobila na startu natjecanja 2016. godine.

Podijeli