Završeno natjecanje Wild Boar 2022

Završeno natjecanje Wild Boar 2022Završeno natjecanje Wild Boar 2022 na kojem je bilo prijavljeno više od 45 posada. 45 ih je prijave obavilo unaprijed putem web obrasca, dok su neke posade došle u Buzet i direktno prijavile sudjelovanje po dolasku.

Nakon 6 dana, koliko traje Wild Boar Valley Challenge, 28 posada u hard klasi (Wild WBVC), i 12 posada iz soft klase (Challenge WBVC) završilo je natjecanje.

To je dugih 6 dana borbe s preprekama, umorom, kvarovima, nespavanjem, popravcima i nabavkom dijelova kako bi se utrka mogla voziti i idući dan.

Ove godine smo vidjeli dosta novih lica i vozila na WBVC, pa smo bili i malo znatiželjni kako će se snaći na istarskom terenu, za koji stari trkači kažu da je specifičan za WBVC i neponovljiv.

Izgleda da im se dopalo jer je dosta njih koji su prvi puta odvozili Wild Boar Valley Challenge 2022 najavilo dolazak i za idući WBVC 2023.

Borba od samog početka

Završeno natjecanje Wild Boar 2022U ponedjeljak (17.10.2022.), po rasporedu se vozio prolog. Vremena prologa su uključena u zbrajanje za ukupni poredak, ali je to jedna kraća dionica na poligonu organizatora ORC “Kamo oko vidi”Cunjska vala kojom su se posade morale izboriti za start na prvu etapu roadbooka.

Već na prologu se moglo vidjeti tko koliko “grize”.

Na prvoj etapi roadbooka se to još više iskristaliziralo. Iz godine u godinu se vozila sve više usavršavaju, vozači i suvozači imaju sve više iskustva, a oni kojima je pretežak teren u Wild klasi, najčešće biraju prelazak u Challenge klasu.

U Wild klasi su se odmah izdojila neka vozila čije su posade iz dana u dan imale i najkraća vremena prolaska etapa. Tako je ove godine najbolja posada imala odlična vremena skoro u svim etapama – francuska posada Benoi Bonnefoi i Ludovic Facy s vozilom Proto ARV 4×4.

Vozilo je dobro složeno, dobro ih je služilo i izdržalo žestoki tempo i jaku konkurenciju. Za petama im je bilo nekoliko vozila koja su bez penala imala jako dobra vremena. Tako u Wild (hard) kategoriji imamo 3 francuske posade u vrhu poretka i slobodno možemo reći da je završeno natjecanje Wild Boar 2022 u bojama Francuske zastave. Dobri su, nema se što za reći osim da je zasluženo.

Završeno natjecanje Wild Boar 2022Drugu i treću posadu kroz etape su vodile žene – suvozačice!
Navigacija na roadbooku, laporu, blatu, vitlanje, izdržljivost, snalažljivost i borbenost (naporan je to posao i za suvozače!), dovele su posadu Christian i Caroline Fraisse i njihovo vozilo Jeep Proto do druge najbolje posade ovogodišnjeg Wild WBVC 2022.

Posada  Romain Porchere i Léa Gauthier je i ove godine svojim Construmétal XR4 vozilom osvojila 3. mjesto u Wild klasi kao i lani, i vrijeme je da iduće godine odnesu u Francusku nešto veći pehar.

Završeno natjecanje Wild Boar 2022 i za Challenge kategoriju

WBVC 2022Napeto do samog kraja je bilo između dvije posade u Challenge klasi.
Samo je 15-ak minuta razlike između prvog i drugog mjesta. Prošle godine je razlika među njima bila oko sat vremena.

Prošlogodišnji pobjednik WBVC 2021. je bila njemačka posada Nils Swijghuizen i Robin Liebmann, dok je ove godine Nils Swijghuizen imao drugog suvozača – Marc Schafer, s kojim je osvojio drugu najbolju poziciju u vozilu Suzuki Vortec.

A prošlogodišnje srebro (2. mjesto), mađarska posada Tibor Baróti i Zsombor Dombi ove je godine zamijenila s Nilsom te su završili na vrhu poretka i uzeli pehar za 1. mjesto svojom G-Vitarom.

Tako su se zamijenila mjesta pa svaki vozač na polici skuplja pehare – izgleda s namjerom da ih ima sva tri.
Srebro za zlato, zlato za srebro, a nadamo se da ćemo i iduće godine pratiti napetu borbu među njima.

Broncu je kući odnijela još jedna mađarska posada – Mihály Eigner i Nórbert Almacht u Toyoti LC. Razlika između drugoplasirane i trećeplasirane posade je oko 45 minuta u totalu.

Listopad u kratkim rukavima

WBVC 2022 u BuzetuPrekrasno vrijeme je pratilo i ovogodišnji WBVC. Sunčano, toplo i u kratkim rukavima, i kao da se pomalo navikavamo na to. Jedino se u subotu, na kraju samog Xtremea otvorilo nebo. U roku od 10-ak minuta, sve je bilo natopljeno od obilne kiše koja se spustila.

Na poligonu se, osim Xtremea zadnjeg dana, te prologa prvog dana, vozila i kružna utrka u srijedu. Kako su to vožnje koje se rade da bi i prateći timovi i gledatelji mogli malo uživati u borbama svih 4×4 vozila, onda svi zazivamo sunce, ili barem vrijeme bez padalina. Ispalo je odlično!

To se vidjelo i u kampu. Ekipe i timovi su bili dobro raspoloženi, družilo se uz muziku i razgovore. Obzirom da se natjecanje vozi radnim danom (od ponedjeljka do subote), kućni red nalaže da će se svaka buka iza dozvoljenog vremena kažnjavati.

To je i razumljivo jer djeca ujutro moraju u školu, odrasli na posao, a kamp se nalazi u centru grada i malo glasnija muzika se čuje dosta daleko.

Wild Boar Valley Challenge 2022Da je kamp kojim slučajem na nekoj livadi ili u šumi, to ne bi predstavljalo nikakav problem jer se ne bi ometalo nikoga (kao u ovom slučaju).

Stoga sve pohvale sudionicima koji su imali razumijevanja za situaciju, te ovim putem u ime svih nas – pa i organizatora, zahvaljujemo na razumijevanju.

Kako je završeno natjecanje Wild Boar 2022, organizator je već najavio lagane pripreme za WBVC 2023.
Kako god da se činilo da je godina duga (pogotovo kad se nešto iščekuje), svi znamo da će nam vrijeme za WBVC 2023 doći prije nego nam se to sada čini.

Do tada, uživajte u pogledu na listu borbenih posada koje su nastupile na ovogodišnjoj “Divljoj svinji”.

* Hvala u ime svih koji su omogućili više slika: Dorjani, Eriki i Marku!