KOMENTAR “DRUGE STRANE” (Offroad natjecanje Labin)

Imajući u vidu da se AMK 4Motion Labin izjasnio i objasnio svoju Odluku o diskvalifikaciji (u daljnjem tekstu: Odluka) nekih sudionika na njihovom natjecanju proteklog vikenda, kontaktirana je i “druga strana”.

Naime, u Odluci stoji da je fizički obračun započeo g. Gordan Krota prvi put, te je nakon toga i on bio napadnut od strane istog gledatelja, “druga strana priče” je stoga potražena kod g. Josipa Radović.

Evo što on kaže na cijelu situaciju.

– Bio sam u vozilu na startu zasebnog, trećeg brzinca, i vidio sam naguravanje uz traku.
Od svih tih ljudi poznajem samo Gordana, te sam izašao iz vozila da smirim situaciju.
Nisam došao na pola puta kad sam vidio da je gledatelj nasrnuo na njega.
I onda sam potrčao i odgurnuo ga od Gordana.
I tako je počelo naguravanje u kojem su deblji kraj izvukli gledatelji.

Kad se situacija smirila, sjeo sam u vozilo i normalno startao na brzinac kao i svi ostali.
Nitko od sudaca ili organizatora me nije povukao sa starta ili objasnio da smo diskvalificirani.

Obzirom da sam na road booku ostvario 1. vrijeme, očekivao sam pehar i nagradu ali je u trenutku proglašenja uslijedilo razočaranje i sama spoznaja da sam diskvalificiran.

Kao natjecatelj u sklopu HORS-a, smatram da je trebala biti oformljena komisija prema Pravilniku HORS-a (a ne jednostrana od strane organizatora), koja bi razmotrila cijelu situaciju te donijela privremene rezultate na koje bih ja imao mogućnost prigovora ili žalbe u određenom roku (što mi je omogućeno Pravilnikom)

Međutim, uslijedilo je veliko iznenađenje jer nisu uslijedili privremeni rezultati, niti pravo na žabu/prigovor, niti usmena obavijest da sam diskvalificiran ili što slično a pogotovo da sam diskvalificiran sa cjelokupnog (dvodnevnog) natjecanja koje je završeno u 13,00 sati, dok se incident dogodio oko 17,00 sati.

Ako već i jesam diskvalificiran, onda bi se to trebalo odnositi samo na dio nakon incidenta (znači, samo i isključivo na brzinac).

U cijeloj toj priči se spominjemo Gordan i ja, a pitam se gdje su organizatori (zavojni sudac, direktor utrke ili zamjenik, ili npr. redari koji bi čuvali prostor za natjecatelje od agresivnih i pijanih gledatelja…)?!

Nakon prospavane noći i dobro promišljene sveukupne situacije, došao sam do zaključka da bi u jednom drugom trenutku postupio jednako i na isti način (pomogao prijatelju u nevolji).

Ne vidim razlog zbog čega smo diskvalificirani sa kompletnog natjecanja jer prema zavojnom sucu, redaru, direktoru ili sudioniku utrke se nismo ponašali nesportski i nekorektno.

Osudili su nas za nesportsko ponašanje u kojem je najviše kumovala njihova loša organizacija.

O ozbiljnosti organizacije govori i dodjela nagrade za 3. mjesto posadi koja nije imala vozilo pripremljeno za utrke (sigurnosno sjedalo, pojaseve, zaštitni kavez i sl.).

Nije mi cilj ocrniti trud organizatora i njihove sitne propuste kojih je bilo, jer je road book dan i road book noć bio neprikosnoven (trkači znaju što to znači – točna metraža, sličice itd. – road book je bio mrak u pravom smislu riječi).

Zahvalio bi se svima u organizaciji soft road booka i žao mi je što je jedna ovakva mrlja zasjenila ovu utrku koju su odradili (obzirom da im je prva) jako dobro.

Josip Radović