Dobrodošli na site !
IZ SVIJETA OFF ROADA
AUTOSPORT
OSTALO
ZABAVA
KONTAKT
SPONZORI
ZENTEREN - off road center
OPREMA I PRIBOR ZA LOV - Zagreb, Ilica 132 - tel.: (01) 377 22 43
ACT Rebus
najbolji webhosting u HR!
renoviranje kaseta i tonera
komunalne usluge...
Tooomek
Alan Ford Eskort
BlueDevil
Tomislav Pavić
Tzac
Mario Šoštarić
Davor Zgrablić
Hello Kitty
Neba
Limarija Brezovec
logo portala
ORK Schnee

AKO NISTE ZNALI...

RJEČNIK
EU dictionary - Englesko-hrvatski i hrvatsko-engleski rječnik s velikom bazom riječi dostupan online.

I N F O

» AUTOSPORT
» HR-AUTOSPORT

--------------
Od listopada 2008. će se na kioscima prodavati novi 4x4 & SUV Magazin koji će izlaziti svaka 2 mjeseca. Razlika među tipiziranim magazinima o SUV vozilima je da će ovaj magazin posvetiti malo prostora i pravim off roaderima. Prvi broj je u prodaji od 06.10.2008.
--------------

10 godina CROATIA TROPHY-a obilježilo je sudjelovanje i 6 posada iz Hrvatske. Do sada su boje Lijepe Naše branile jedna ili dvije domaće posade, a nadamo se da će ih već slijedeće godine biti više.
--------------
ORKSchnee je još jedan od novijih klubova, a to su i ORK Kameni Svati, ORK Hruševec Kupljenski i ORK Lobor.

--------------
Hrvatski Autocrosseri druže se na Off road FORUMU u rubrici AUTOCROSS. Slobodni ste pridružiti se i sudjelovati u kreiranju noviteta i probijanja tog sporta.
--------------

ANKETA
Koje webstranice off road klubova po vama NISU ZAPUŠTENE?
Križevci
Kameni svati
Kamo Oko Vidi
Bura 4x4
Schnee
Sv. I. Zelina
Sub. Podravska
Kneginec
Kutina
Vrbovec
Uspon 4x4
ZG OFF ROAD
No Limits
4x4 Barban
eXTReMe Tracker

HOVERCRAFT

Hovercraft (hrvatski: lebdjelica, vozilo na zračnom jastuku) je vozilo neobične konstrukcije, koje lebdi na zračnom jastuku zahvaljujući struji zraka koju proizvodi propeler.
Za punjenje zračnog jastuka koristi se oko 1/3 zračnog toka dok ostatak služi za pogon. Za hovercraft se koristi i engleski termin ACV (air cushion vehicle).
Visina lebdjenja iznosi od 15 cm do 3,5 metra zavisno od veličine i konstrukcije vozila.

Lebdjenje na zračnom jastuku omogućuje mu vožnju po gotovo svim terenima, a zbog minimalnog trenja i postizanje velikih brzina. Manji početnički modeli s motorom od 5-10 KS već postižu brzine od 40-50 km/h dok kod većih modela brzine prelaze 100 km/h.

 
 
Komercijalna upotreba hovercrafta  
Najpoznatiji, ujedno i najveći ikad sagrađeni hovercrafti koristili su se za prijevoz putnika i vozila između Francuske i Engleske do izgradnje tunela (Francuzi taj prolaz zovu La Manche dok je za Engleze to Engleski kanal), pune 32 godine.
Iako su neki skeptični glede upotrebe hovercrafta na moru ovo je najbolji dokaz njegove upotrebljivosti jer taj dio Atlantika je sve samo ne mirno more - što će potvrditi svaki pomorac.
Osim što za hovercraft nije potrebna lučka infrastruktura tu dolazi do izražaja još jedna prednost hovercrafta - taj dio mora je poznat po velikim plimama i osekama (do 15 metara) i to može predstavljati problem za ukrcaj vozila na trajekte. Za hovercraft tih problema nema pošto se ukrcaj obavlja na kopnu.
Nakon ukrcaja max. 400 putnika i 53 vozila, 4 plinske turbine svaka snage 3800 HP podigle bi hovercraft za 3,5 metra i brzinom od gotovo 100 km/h hovercraft bi preplovio kanal za 35 minuta. Impresivno zar ne?
 
Radno mjesto pilota hovercrafta  
Iako hovercraft spada u plovila, za vozače se koristi termin piloti a ne skiperi ili kapetani. Nadam se da je jasno zašto!
U upotrebi je i bezbroj manjih modela kapaciteta od 4 sjedala na dalje za razne turističke vožnje diljem svijeta.
 
 
Policijska upotreba, spasilačke službe, ophodnje  
Kao što se vidi na slikama, hovercraft je višestruko upotrebljiv i u policijskim, spasilačkim i ophodnim službama (obalna straža Kanade ih koristi npr.)
Na djelomično zaleđenu vodenu površinu i ne može se drugačije doći nego hovercraftom. Slike govore više od riječi.
 
 
Vojna upotreba  
Hovercraft se koristi i u vojnim operacijama. Na slici, engleska postrojba sa hovercraftom u zadnjem ratu u Iraku. Kad smo kod rata i toga dijela svijeta, jedna zanimljivost- i Sadam Husein je imao vlastiti hovercraft!
 
 
Sportski I rekreacijski hovercrafti  
Za nas vjerojatno najzanimljivija kategorija.
U svijetu se već odavno održavaju takmičenja različitih klasa hovercrafta.
Rekreacijske hovercrafte koriste pojedinci diljem svijeta.
Zbog svoje svestranosti upotrebljiv je čitave godine na svim terenima.
Po zimi uspješno zamjenjuje motorne saonice, po ljeti jet-ski a u drugim dijelovima godine ATV-e i ostala terenska vozila. I ekolozi mogu biti jako zadovoljni, jer ne oštećuje teren kojim prolazi - za razliku od svih drugih vozila.
Za vožnju hovercrafta treba nešto vještine, ponašanje hovercrafta bi najlakše usporedili sa rally automobilom na ledu sa slick gumama. Kad se jednom savlada vožnja, pruža jako mnogo zabave i adrenalina kao ni jedno drugo vozilo.
 
 
I što je najvažnije, sa hovercraftom nećete proći nezapaženo!
Ako Ferrari lijepi poglede onda ih hovercraft zavari!!!
 
 

l

© schnee - 2004-2009. Sva prava pridržana. l Autorska prava
Osvježeno: 11.09.2005.