Dobrodošli na site !
IZ SVIJETA OFF ROADA
AUTOSPORT
OSTALO
ZABAVA
KONTAKT
SPONZORI
ZENTEREN - off road center
OPREMA I PRIBOR ZA LOV - Zagreb, Ilica 132 - tel.: (01) 377 22 43
ACT Rebus
najbolji webhosting u HR!
renoviranje kaseta i tonera
komunalne usluge...
Tooomek
Alan Ford Eskort
BlueDevil
Tomislav Pavić
Tzac
Mario Šoštarić
Davor Zgrablić
Hello Kitty
Neba
Limarija Brezovec
 
logo portala
ORK Schnee

AKO NISTE ZNALI...

RJEČNIK
EU dictionary - Englesko-hrvatski i hrvatsko-engleski rječnik s velikom bazom riječi dostupan online.

I N F O

» AUTOSPORT
» HR-AUTOSPORT

--------------
Od listopada 2008. će se na kioscima prodavati novi 4x4 & SUV Magazin koji će izlaziti svaka 2 mjeseca. Razlika među tipiziranim magazinima o SUV vozilima je da će ovaj magazin posvetiti malo prostora i pravim off roaderima. Prvi broj je u prodaji od 06.10.2008.
--------------

10 godina CROATIA TROPHY-a obilježilo je sudjelovanje i 6 posada iz Hrvatske. Do sada su boje Lijepe Naše branile jedna ili dvije domaće posade, a nadamo se da će ih već slijedeće godine biti više.
--------------
ORKSchnee je još jedan od novijih klubova, a to su i ORK Kameni Svati, ORK Hruševec Kupljenski i ORK Lobor.

--------------
Hrvatski Autocrosseri druže se na Off road FORUMU u rubrici AUTOCROSS. Slobodni ste pridružiti se i sudjelovati u kreiranju noviteta i probijanja tog sporta.
--------------

ANKETA
Koje webstranice off road klubova po vama NISU ZAPUŠTENE?
Križevci
Kameni svati
Kamo Oko Vidi
Bura 4x4
Schnee
Sv. I. Zelina
Sub. Podravska
Kneginec
Kutina
Vrbovec
Uspon 4x4
ZG OFF ROAD
No Limits
4x4 Barban
eXTReMe Tracker

Zoran Švec

INTERVIEW: Zoran Švec, ORK Križevci
16.01.2007.
Zoran Švec, potpredsjednik ORK Križevci, stalni sudionik natjecanja po HR, vlasnik Suzuki Samuraja, uvijek i svima "pod haubom" rješava probleme, vjerojatno vozač koji ima najviše prevrtanja u karijeri :), našao je malo vremena između dvije vožnje po križevačkim bregima da ga zagnjavim nekim standardnim pitanjima.

schnee: Kak si se ti uplel u sve ovo (off road)?
Švec: - Popravljal sam Jadranku Toyotu i slagal ga za CT prve godine. Dopalo mi se pa sam si kupil Ladu, znaš onu zelenu kaj sam bil kod vas na ZG Trophyju? To mi je bilo prvo natjecanje na kojem sam bil, a Neno Prosenečki mi je bil suvozač. Još smo bili bez tripmastera al' smo završili i to dosta dobro plasirani.

schnee: OK, startal' si sa Ladom, ali tvoj Suzuki kojeg voziš zadnju godinu-dvije je pretrpio svašta. Što je najnovije rađeno na njemu?
Švec: - Sve :) al je to još uvijek Suzuki… i motor, i getriba, reduktor, srce diferencijala… sve je od Suzukija.

schnee:
Misliš li i dalje ulagati u njega ili imaš u planu kupit' nekaj drugo?
Švec: - Ne, ne mislim kupovati drugi auto. Sad sam i vitlo otraga del tak da ostaje Suzuki (smješak)

schnee:
Da nije Suzuki, što bi volio imati?
Švec: - Ne znam. Nisam razmišljal o tome.

schnee: Kao član ORK Križevci i osoba "od funkcije" (potpredsjednik kluba), kako vidiš off road u slijedećim godinama?
Švec: - Valjda bu išlo nekam na bolje. Valjda buju i drugi dolazili, a ne samo nas 5-6 koji smo stalno na trkama. Treba raditi tak da se i drugi počnu zanimati za to pa bu i više auti na trkama.

schnee: Što bi mijenjao kao organizator?
Švec: - Meni sve paše. Ak je svima dobro, i meni je, ak idu svi, onda idem i ja.

schnee:
A kao natjecatelj?
Švec: - A ne znam… Možda bi trebalo vratiti klase do 2000 ccm i preko 2000 ccm. Kad si pogledam okolo po startu za hard i kad vidim sva ta vozila, onda se pitam a kaj sam ja uopće došel?! Ili na primjer vrijeme starta. Ak se veli da je start u 10,00h, a ja startam u 3 popodne, prošlo mi je pol dana a da niš nemreš napraviti jel si stalno u pripravnosti. To bi svakak' mijenjal.

schnee: Što misliš, ima li nade da se prihvati sadašnji Prijedlog pravilnika (PP)?
Švec: - Teško. Svi govore da bude nekaj od toga, a onda rade po svom. Trebalo bi se dogovoriti i onda se držati tog dogovora kak' god to teško nekome bilo.

schnee:
Navedi bar 2-3 stavke koje bi svakako trebalo prihvatiti i obrazloži?
Švec: - Opet velim, bilo bi dobro da su na svim trkama pravila ista za sve. Ovak' ti kod jednog može ovo, kod drugog može nekaj drugo i nikad ne znaš kaj se smije, a kaj ne. Bilo bi lakše i bolje da je za sve isto. Treba dogovoriti i kad se dogovori, da se onda to i poštuje.
Na primjer, traktorske gume… ja nisam za to.
Vratiti podjelu kak' je bilo: do 2000 i preko 2000 ccm, pridržavanje najave vremena startanja (dođite u 9h - startamo u 10h, a na kraju startamo popodne), startnine su po meni OK i tak' bi mogle ostati.


schnee: Treba li po tebi sastanak off road klubova i ove godine i zašto da, zašto ne?
Švec: - Treba. Da vidimo dal bu svaki po svojemu delal ili buju ista pravila za sve. Treba vidjeti dal' buju se usvojila dogovorena pravila ili ne i da se onda svi toga prodržavaju.
Pravila trebaju biti, a još da su na svim trkama ista bilo bi super. Ne moraš poslije svakog organizatora pitati kak' je ovo, a kak' je ono riješeno i jel smijem ovo ili ono. Znaš osnovna pravila i samo detalje poslušaš na briefingu.


schnee:
Kažeš da bi volio na Croatia Trophy ove godine. 'Oćeš ić'?
Švec: - Oću, oću… (smješak). Ak se ne bu niš potrgalo, idem, bumo se vozili makar samo jedan dan.

schnee: Kak to misliš: "ak se ne bu niš potrgalo"?! Pa CT je prva trka, nema natjecanja prije osim ako možda Zrin uleti.
Švec: - Vozimo se mi stalno. Stavil sam sad nove poluosovine od defendera i ak' to sve 'zdrži i niš' se ne potrga do CT-a, idem sigurno.

schnee: Koliko se sjećam, jedino na Bregani kad ti je Jadro bio suvozač, nisi završio na boku ili krovu. Jel za to zaslužan suvozač, ti, vozilo ili ti je prevrtanje toliko cool da jednostavno moraš to "odraditi"? :)
Švec: - (smijeh) Prije Bregane sam proširil kotače… i našel dobrog suvozača… (smijeh)... Automatski sam mu promijenil težište i od tada je stabilan… ne računam Kneginec di sam se prek nosa okrenul zato kaj su mi se kotači sfrkali zbog udubljenja na spustu pa se autu digel zadnji kraj i prek nosa me okrenul.

schnee: Koje ti je okretanje/prevrtanje ostalo u najjačem sjećanju?
Švec: - Pa to u Knegincu - vidiš kaj se dešava i da buš se prevrnul, a nemreš si pomoći. Dobro je kaj se sve to dešava polako pa sam stignul dignuti ruke tak da sam se primil za krov i čekal kak i di bum se zaustavil. I u Subotici Podravskoj 2005. - se sjećaš kak sam se dignul u zrak i bil sa sva 4 kotača u zraku prije neg sam pal? I onda se gore Novosel prehitil… (smijeh)

schnee:
Sjećam se, imam to negdje na slikama :).
Bez obzira na prevrtanja, sve trke završavaš - i to uvijek u onoj polovici boljih. Gdje je ključ po tebi?

Švec: - Je, uvijek završim i stvarno među prvima ili onima sa boljim rezultatom. A mislim da je stvar u tome da budeš smiren i da ne gledaš na rezultat. Nemaš niš od žurbe i jurnjave jer zgubiš više vremena nego ako voziš smireno i polakše. Onda, moraš se znati snaći kad ti se nekaj dogodi, a ne izaći van i samo gledat auto. Bitna stvar je i suvozač. Sa dobrim suvozačem ćeš uvijek doći do cilja, na ovaj ili onaj način. Nemreš se osloniti samo na sebe i na auto. Moraš vjerovati suvozaču i obrnuto, bez toga nema ni rezultata. Ak meni suvozač veli da motam tam, ja motam tam - pa on je vani, on bolje vidi teren i kam moram iti. Sve ti se svodi na to - obostrano povjerenje i međusobno slušanje.

schnee: Konkurencija? Koga bi izdvojio kao svog konkurenta?
Švec: - (smijeh) Pa sve. Svi su konkurencija, ovisi 'ko dojde. Jadro, Slavek, Božo, Bojan, Darko… ma svi, a svi su oni uvijek i u vrhu poretka. Samo nas je malo, treba radit na tome da se i novi uključe pa bu nas i više.

schnee:
Pitanje kao i za ostale: Žena u off roadu?
Švec: - Pa da - kaj ne? Ak ima volju nek ide. Ak joj ne smeta blato i nije joj fizički teško, zakaj ne bi išla?

schnee:
Kako mene doživljavaš? Jel ti glupo da me viđaš u recimo to tako "muškom" sportu?
Švec: - Zakaj bi bilo glupo?! To je OK. Još si trebaš auto kupiti i vozač budeš.

schnee: :) Ove godine su se kod vas na natjecanju (Apatovec) pojavile i 2-3 nove cure (brzinac i soft road book). Što misliš jel to dobro za ovaj sport?
Švec: - Mislim da je. Gledam na softu Lerkija i Katarinu. Da mu ona nije rekla da joj slike ne pašu, došli bi sa krive strane na KT. Ona ga je zaustavila i vratila na pravi put i zato su došli sa prave strane. Dok su pak drugi imali muške suvozače i kad su vidjeli KT, samo su skratili road book i tak su imali krivu stranu dolaska. Tak da mislim da nema veze jel žensko ili muško već dal im to "leži". Podržavam žene u off roadu.

schnee:
Pratiš li moju stranicu i forum?
Švec: - Pa pratim kol'ko stignem… nekad i forum znam pogledati…

schnee: A kaj da ju ugasim, jel bi ti falila?
Švec: - I onda niko niš ne bu znal?! Ja dojdem pogledati kaj ima novog a to sve mogu vidjeti na jednoj stranici, zakaj bi ju gasila?

schnee:
Jesi čuo da postoji mogućnost osnivanja još jednog kluba?
Švec: - Nisam. A di?

schnee:
U Zagrebu.
Švec: - To je dobro. Čim nas više ima, bude bolje. Više natjecanja, veća konkurencija. A kaj bu onda na Zrinšćini bila trka?

schnee: Možda. Zakaj pitaš?
Švec: - Dobar je teren tamo, baš mi se dopada, a ak' je klub iz Zagreba, mislim da bi mogla opet tam' bit' trka.

schnee:
Možda, bumo vidjeli. Ok, ne bum te više davila :). Hvala ti na odvojenom vremenu i odgovorima.
Usput, da ne bi bilo pitanja: kak' to da si ti prije nego Jadro, moram napomenuti da je Jadro kao predsjednik kluba rekao da ne želi dati interview prije drugih vozača u svom klubu. Jadro, svaka čast! Riješio si i meni nedoumicu koga da prvo zgrabim a da nebu ljutnje - al samo da znaš, više mi se nemreš izvući, hehehe.
 
l
© schnee - 2004-2009. Sva prava pridržana. l Autorska prava

Osvježeno: 16.01.2007.