Dobrodošli na site !
IZ SVIJETA OFF ROADA
AUTOSPORT
OSTALO
ZABAVA
KONTAKT
SPONZORI
ZENTEREN - off road center
OPREMA I PRIBOR ZA LOV - Zagreb, Ilica 132 - tel.: (01) 377 22 43
ACT Rebus
najbolji webhosting u HR!
renoviranje kaseta i tonera
komunalne usluge...
Tooomek
Alan Ford Eskort
BlueDevil
Tomislav Pavić
Tzac
Mario Šoštarić
Davor Zgrablić
Hello Kitty
Neba
Limarija Brezovec
 
logo portala
ORK Schnee

AKO NISTE ZNALI...

RJEČNIK
EU dictionary - Englesko-hrvatski i hrvatsko-engleski rječnik s velikom bazom riječi dostupan online.

I N F O

» AUTOSPORT
» HR-AUTOSPORT

--------------
Od listopada 2008. će se na kioscima prodavati novi 4x4 & SUV Magazin koji će izlaziti svaka 2 mjeseca. Razlika među tipiziranim magazinima o SUV vozilima je da će ovaj magazin posvetiti malo prostora i pravim off roaderima. Prvi broj je u prodaji od 06.10.2008.
--------------

10 godina CROATIA TROPHY-a obilježilo je sudjelovanje i 6 posada iz Hrvatske. Do sada su boje Lijepe Naše branile jedna ili dvije domaće posade, a nadamo se da će ih već slijedeće godine biti više.
--------------
ORKSchnee je još jedan od novijih klubova, a to su i ORK Kameni Svati, ORK Hruševec Kupljenski i ORK Lobor.

--------------
Hrvatski Autocrosseri druže se na Off road FORUMU u rubrici AUTOCROSS. Slobodni ste pridružiti se i sudjelovati u kreiranju noviteta i probijanja tog sporta.
--------------

ANKETA
Koje webstranice off road klubova po vama NISU ZAPUŠTENE?
Križevci
Kameni svati
Kamo Oko Vidi
Bura 4x4
Schnee
Sv. I. Zelina
Sub. Podravska
Kneginec
Kutina
Vrbovec
Uspon 4x4
ZG OFF ROAD
No Limits
4x4 Barban
eXTReMe Tracker

INTERVIEW: Bojan Mamuzić
15.06.2006.
schnee: 'Ajde ti nama reci koliko si dugo u off roadu?
Bojan: - može se reći da sam oko pet godina

schnee: Što je bilo presudno da se počneš baviti ovim sportom?
Bojan: - pa jednostavno mogućnost vožnje terenca kao obiteljskog auta i odlazak na natjecanja (samo gledati) Lobor i prva Croatia Tophy

schnee: Osim Suzukija, jesi li vozio još neke terence na natjecanjima?
Bojan: - vozio sam Daihatsu Rocky, ali to se tad još nije moglo nazvati natjecanjem

schnee: Obzirom da ponekad sudjeluješ i kao suvozač, usporedi te dvije opcije "vozač ili suvozač". Koje osobine bi trebao imati suvozač, a koje vozač?
Bojan: - mislim da je najbolji vozač - i najbolji suvozač. Tu se naravno podrazumijeva i da je vozač, odnosno suvozač, fizički spreman i da ima kondicije, jer mislim da jedino ako netko dugo vozi neki auto može predvidjeti neke kretnje i mogućnosti vozila na kompliciranim terenima. Ako je samo suvozač, tu bi bilo pogodno da je taj suvozač stalno u tom autu na razno-raznim vožnjama i treninzima kako bi spoznao sve mane i prednosti vozila.


schnee:
Tvoj Suzuki je…. (godište, prerade, mane….)
Bojan: - moj Suzuki… ne znam koje je godište :- ). Po papirima je '86 ali već je toliko toga promijenjeno da je samo šasija tog godišta ja mislim. Prerade su mnogobrojne - od ovjesa, motora, prijenosa, blokada diferencijala, razno-raznih ojačanja i zaštita.


schnee:
Što bi još želio ili što planiraš napraviti na Suzi?

Bojan: - za sad, u neko skorije vrijeme, planiram proizvesti jedno vitlo koje bi bilo smješteno na središnjem dijelu vozila i koje bi bilo pokretano na kardan… PTO vitlo.

schnee: Najčešći kvarovi na tvom terencu?
Bojan: - doveo sam auto u tu fazu da više nemam nekakve kvarove koji bi me mogli iznenaditi pretjerano…. Hoću reći da jedino što bi moglo nanijeti neku štetu na autu je prevrtanje ili nekakav sudar ili potapanje u vodi... a ovo ostalo je manje-više sve isprobano u praksi i za sad su se svi vitalni dijelovi na vozilu pokazali izdržljivim i zadovoljavajućim.

schnee: Znaš li napamet koliko imaš osvojenih prvih, drugih i trećih mjesta npr. na hard road booku i extremeu?
Bojan: - ne bih znao sad napamet nabrojati koliko imam mjesta ali znam da imam na polici 11 pehara kao vozač i samo vozač.

schnee: Koja ti je disciplina najdraža i zašto?
Bojan: - najdraža disciplina mi je roadbook jer objedinjuje sve elemente offroad vožnje… Pripremljenost vozača i suvozača… vozila… snalaženje u vremenu i prostoru… itd.

schnee: Što misliš o tome da se u Hrvatskoj zavede malo reda u off roadu?
Bojan: - pa u Hrvatskoj je to malo problem jer to nije sport kao i svaki drugi autosport, dok to vani nije slučaj… Sve dok većina natjecatelja ne stekne ozbiljan pristup takvoj vrsti auto-sporta mislim da se ništa bitnije neće promijeniti… Pod uvođenje reda i mira mislim samo na pravilnik i to je to.

schnee: Kakav po tebi treba biti pravilnik?
Bojan: - pravilnik bi trebao biti čim jednostavniji kako bi omogućio lakše organiziranje natjecanja i samo učestvovanje u natjecanju ali da ne odskače od nekih sigurnosnih stavki koje bi trebale biti izrečene u tom pravilniku. Treba ga čim više pojednostavniti i omogućiti ga bez klasa kako bi se vidio napredak u tom sportu kroz brojna vozila.

schnee:
Ako su kazne u pravilniku predviđene za natjecatelje, misliš li da za organizatore nije potrebno uvoditi kazne?
Bojan: - ne bi trebalo uvesti neke posebne kazne za organizatore već bi se trebalo konkretno dočepati nekakvog saveza koji bi to regulirao u cilju da, ako ne budu ispoštovani nekakvi uvjeti, sami učesnici utrke to uvide i ne pristupe takvoj vrsti natjecanja osim ako se ta utrka ne bi bodovala za nekakvo naše Prvenstvo.

schnee:
Navedi kratko neki primjer… zašto da - zašto ne

Bojan:
- pa na primjer, problem su termini koji su svi mjeseci navodno bili zasuti kojekakvim utrkama i druženjima… previše se davalo obećanja, a malo se toga ispunilo na našim sastancima. Ako smo već raspravljali o načinu organiziranja utrka, volio bih samo kazati da bi onda nekakve manje utrke, odnosno njihovi organizatori, trebali imati razumijevanja ako se u njihovom terminu istovremeno održava natjecanje bodovnog karaktera za Prvenstvo. Ovo je jako diskutabilna tema i volio bih je ostaviti za nekakvu drugu priliku.


schnee:
Što misliš, da li su HR off roaderi spremni na promjene takve vrste ili i dalje žele izbjeći odgovornost i profesionalnost u provođenju pravila?

Bojan:
- svatko se prilagođava promjenama ako je za to spreman ili vidi neki svoj vlastiti interes… Ili jednostavno nemaju izbora. Ako je bilo doneseno pravilo za rollbar i kacigu - svi su se toga pridržavali…. pa tako će jednog dana i za vitlo i za ostale stvari.


schnee:
Organiziraš utrku sa svim elementima "natjecanja posada". Što za tebe znače pravila u tom slučaju kada si npr. u funkciji organizatora?

Bojan: - pravila za mene znače isto koliko i za druge organizatore… Znaći, kao prvo, pasivna sigurnosti i kao drugo, neki balans među svim tim natjecanjima

schnee: A što znače pravila kada si u funkciji natjecatelja? Kako gledaš na postavljena pravila u jednom i u drugom slučaju?
Bojan: - ponekad gledam dobro, a ponekad su neka pravila toliko nelogična … ali šta ću, jednostavno nemam izbora… onda jednostavno vozim po tuđim pravilima i trudim se toga pridržavat.

schnee: Natjecanje bez pravila u biti i ne bi trebalo nositi naziv "natjecanje" nego druženje?
Bojan: - ne postoji natjecanje bez pravila… bit je u tome da li su ta pravila kontrolirana nekakvim suspenzijama odnosno kaznama…. Mislim da to treba početi primjenjivati u praksi i svi će se držati pravila.


schnee:
Što bi, po tebi, bilo najbolje napraviti u slučaju kada ulažeš prigovor organizatoru?

Bojan:
- prigovor organizatoru bi trebalo uložiti na nekakvim skupovima gdje će se naći i drugi predstavnici klubova… jer kakav smo mi narod ako pošaljem nekome prigovor pismeno, organizator bi ga mogao upotrijebiti u higijenske svrhe i nikad ništa od toga… A da ne kažem da se kod nas žalbe naplaćuju… pa sad 'ko voli nek' izvoli.

schnee:
Jesi li se već našao u situaciji da želiš uložiti prigovor na postupak organizatora (ocjenjivanje ili sl.) i ako jesi, kako je sve prošlo?

Bojan: - jesam… poslao sam žalbu… Točnije radi se o Barbanu i nikad nisam dobio odgovor. I šta čovjek da napravi po tom pitanju?!

schnee: I za kraj, od 10 utrka i jednog druženja ove godine, na koliko ih se planiraš pojaviti?
Bojan: - planiram se pojaviti na svim utrkama koje će sačinjavat i roadbook, i naravno na Istra Challengeu koje nije takvog tipa ali iz nekih svojih razloga nastupit ću i tamo.

schnee: Hvala ti lijepo na odvojenom vremenu i odgovorima. Ovo je tek zagrijavanje i znam da je najteže "startati prvi" pa makar i sa ovako jednim razgovorčićem. Vidimo se na slijedećem natjecanju - sretno!

 

l

© schnee - 2004-2009. Sva prava pridržana. l Autorska prava
Osvježeno: 15.06.2006.