Dobrodošli na site !
IZ SVIJETA OFF ROADA
AUTOSPORT
OSTALO
ZABAVA
KONTAKT
SPONZORI
ZENTEREN - off road center
OPREMA I PRIBOR ZA LOV - Zagreb, Ilica 132 - tel.: (01) 377 22 43
ACT Rebus
najbolji webhosting u HR!
renoviranje kaseta i tonera
komunalne usluge...
Tooomek
Alan Ford Eskort
BlueDevil
Tomislav Pavić
Tzac
Mario Šoštarić
Davor Zgrablić
Hello Kitty
Neba
Limarija Brezovec
ZANIMLJIVOSTI

logo portala
ORK Schnee

AKO NISTE ZNALI...

RJEČNIK
EU dictionary - Englesko-hrvatski i hrvatsko-engleski rječnik s velikom bazom riječi dostupan online.

I N F O

» AUTOSPORT
» HR-AUTOSPORT

--------------
Od listopada 2008. će se na kioscima prodavati novi 4x4 & SUV Magazin koji će izlaziti svaka 2 mjeseca. Razlika među tipiziranim magazinima o SUV vozilima je da će ovaj magazin posvetiti malo prostora i pravim off roaderima. Prvi broj je u prodaji od 06.10.2008.
--------------

10 godina CROATIA TROPHY-a obilježilo je sudjelovanje i 6 posada iz Hrvatske. Do sada su boje Lijepe Naše branile jedna ili dvije domaće posade, a nadamo se da će ih već slijedeće godine biti više.
--------------
ORKSchnee je još jedan od novijih klubova, a to su i ORK Kameni Svati, ORK Hruševec Kupljenski i ORK Lobor.

--------------
Hrvatski Autocrosseri druže se na Off road FORUMU u rubrici AUTOCROSS. Slobodni ste pridružiti se i sudjelovati u kreiranju noviteta i probijanja tog sporta.
--------------

ANKETA
Koje webstranice off road klubova po vama NISU ZAPUŠTENE?
Križevci
Kameni svati
Kamo Oko Vidi
Bura 4x4
Schnee
Sv. I. Zelina
Sub. Podravska
Kneginec
Kutina
Vrbovec
Uspon 4x4
ZG OFF ROAD
No Limits
4x4 Barban
eXTReMe Tracker


Croatia Trophy 2008.
12.05.2008.
Jubilarna 10. utrka Croatia Trophy 2008. u organizaciji istoimenog Auto kluba Croatia Trophy uspješno je završena 09.05.2008. nakon čega je uslijedilo proglašenje pobjednika. Okupljanje posada je započelo krajem travnja, a zadnji dan za prijave je bio 01.05. u Starom Selu kraj Topuskog.
Unazad 2 godine, Croatiu Trophy je danonoćno pratila kiša, lani je cijeli Trophy bio osunčan, a ove je godine vrijeme bilo "pola-pola".
Preko 30-ak posada nastupilo je ove godine na CT-u a većina njih je odlučila godišnji odmor provesti u blatu i extremnim prirodnim preprekama.
Neke posade su u Hrvatsku stigle po prvi puta dok su druge već godinama vjerni posjetitelji Trophya, a mora se naglasiti i da je ovogodišnji CT vozilo i 6 domaćih posada – najviše do sada. Od svih 6, jedna je odustala na početku (Klanac – Draguzet), a jedna na sredini (Brezovec – Helfrih) dok su preostale 4 posade nastavljale do finisha – čiju ciljnu liniju je prešlo samo 2 vozila: Krota – Brgodac i Sršek – Pavličić. Negdje na putu od starta do cilja zadnje etape odustati je morala i vrlo uporna posada Švec – Horvat, a etapu prije i posada Vinković - Periša. Ali idemo od početka…
Prolog je vožen u blizini kamenoloma u Starom Selu i omogućavao je posadama da osiguraju što bolji plasman, a on je određivao startanje prvog dana. Svaka slijedeća etapa startana je prema postignutim vremenima zadnje etape. Posade koje nisu "pokupile" sve pečate sa kontrolnih točaka, a stigle su na cilj/finish etape, dobile su najlošije vrijeme + 1 sat. Posade koje su startale i nisu stigle do cilja etape dobile su najlošije vrijeme + 2 sata, a posade koje nisu startale na etapu su dobile po 3 sata na najlošije vrijeme. Na taj način ih se nije izbacivalo iz natjecanja te su nakon popravaka mogle startati na slijedeće etape.
Na prologu je od HR posada prva startala posada Klanac – Draguzet kao 4. po redu, te su i prvi koji su završili na boku. Nakon njih je na boku završila i posada Švec – Horvat no obje su uspjele doći do finisha prologa.
Najbolja 3 vremena prologa ostvarili su mađari u Jeepu Csaba Boros i Paul Demeter, nakon njih nijemci u Toyota-Mog-u Fritz Becker i Dominique Trafoier, te kao 3. najbolje vrijeme prologa imaju nijemci u PUCH-u (Mercedes G) Thomas Shuker i Jasmin Moll.
Naše posade su startale na 1. etapu sa 10.;11.;15.;17.;18. i 27. mjesta.
Na 1. etapi uspješno je do cilja stiglo samo 10 vozila s time da je najbrže stigla posada Csaba Boros/Paul Demeter (5 sati i 35 minuta vožnje) dok je zadnje vozilo - Henri v. Steenbergen/Leo V. Steenbergen stiglo na cilj za 12 sati i 25 minuta.
Trophy Day (TD) se vozio u nedjelju, a nakon njega je slijedila i Noćna etapa tako da posade i nisu imale baš puno vremena za popravke na vozilima ili eventualni odmor.
Na TD-u su vozila bila podijeljena u grupe od po 4 vozila i timski su morali svladati prepreke. Zadnja grupa je brojala 6 vozila te se improviziralo tako da su 2 vozila odradila jedan dio nakon kojeg su morala pričekati na cilju, dok su ostala 4 odradila zadatak do kraja. Od 3 ispita na TD-u, 2 su morali odraditi zajednički, a jedan ispit svaka posada za sebe. Prvi je zadatak bio prolazak i uspinjanje na uskoj, strmoj i blatnoj podlozi nakon čega se na vrhu kamenoloma trebalo spustiti po 2 vozila uz pomoć ostala 2 vozila koja su se okolnim putem trebala vratiti do ciljne linije. Štoperica se zaustavljala onog trenutka kada je zadnje vozilo parkiralo uz bok ostala 3. Nakon toga je slijedio zadatak gdje su se uz pomoć sajli sa vozila 2 suvozača trebala prošetati na drugu stranu usjeka te se vratiti natrag.
Treći zadatak TD-a je svaka posada vozila za sebe kako bi se napravila razlika u vremenima, a moralo se vozilom probiti kroz blatnjav put sa nagibima, strmim spuštanjima te još strmijim usponom do cilja.
U svakom slučaju, trojca najboljih sa Trophy Day-a su Tacken Klaus Maria/Schäfer Marc iz Njemačke (Toyota), Mario Eckhardt/Andre Fulsche također iz Njemačke (Jeep-Mog) i Stefan Pracht/Daniel Fabb iz Engleske (Land Rover).
Nakon Noćne etape koja je uslijedila u nedjelju navečer, poredak za slijedeću je izgledao ovako: Istvan Doczi/Norbert Almacht, H (Suzuki) na prvom mjestu, Nikola Sršek/Stanislav Pavličić, HR (Jeep) na drugom mjestu, James Marsden/Chris Abel, GB (Land Rover) na trećem mjestu, a slijedili su ih Darko Brezovec/Robert Herflih, HR (Suzuki) i vrlo dobri Rok Petelin/Luka Petelin, SLO (Jeep). Ostale domaće posade su završile na 8. mjestu (Krota/Brgodac), na 25. mjestu (Vinković/Periša), 26. mjestu (Klanac/Draguzet) i na 29. mjestu posada Švec – Horvat koja zbog kvara nije ni startala na etapu.
Tako su se u vodstvu po etapama izmjenjivale posade sve do konačnog poretka koji izgleda ovako:
1. THOMAS SHUKER/JASMIN MOLL, D, PUCH, 28:39:50
2. HARALD SEEYFRIED/GERALD HAIDINGER, A, PUCH, 30:08:10
3. JAMES MARSDEN/CHRIS ABEL, GB, LAND ROVER, 35:28:42

5. GORDAN KROTA/IVO BRGODAC, HR, JEEP, 45:52:24
12. NIKOLA SRŠEK/STANISLAV PAVLIČIĆ, HR, JEEP, 60:13:05
21. ZORAN ŠVEC/MARKO HORVAT, HR, SUZUKI, 68:50:31
22. PREDRAG VINKOVIĆ/MARIO PERIŠA, HR, PUCH, 69:17:20

CT 2008. je završilo svih 6 ATV vozila i poredak je ovakav:
1. HOLGER KNIPPEL, D, SUZUKI, 28:55:46
1. PATRICK KOMMOS, D, SUZUKI, 28:55:46
2. MANFRED VERBEKE, B, SUZUKI, 30:51:16
2. JEAN ANDRIES, B, SUZUKI, 30:51:16
3. EMERIC LABAT, F, YAMAHA, 31:06:21
3. FABIEN COURTIN, F, YAMAHA, 31:06:21
Fair Play nagradu je dobila posada u Mitsubishiju - CHRISTIAN POPRASK i CHRISTOPH KRAMMER koja je nesebično pomagala svima na stazi.
Ukupni poredak možete vidjeti na TOTAL listi iz koje je vidljivo vrijeme prolaska na svim etapama te i ukupno vrijeme za poredak.
Slike (dio slika) možete pogledati pod linkom FOTOGALERIJA – Croatia Trophy 2008.

Nekoliko kraćih intervjuića sa natjecateljima:
Ovogodišnji pobjednici su vjerni natjecatelji na Croatia Trophy-ju - Thomas Shuker i Jasmin Moll, no ovo im je prvi puta da su odnijeli 1. mjesto. Prije same završnice imali su jedno otklizavanje na kojem su do prve kontrolne točke stigli sa povijenim prednjim desnim dijelom na PUCH-u. Na nekoliko pitanja su odgovorili u kampu nakon predzadnje etape:
JASMIN MOLL - suvozačica, D, Mercedes G; 1. mjesto
Jasmin: Prošle godine nismo sudjelovali na Croatia Trophy-ju jer smo radili kuću, ali nakon svega, ponovno smo ovdje.
Schnee: Jeste li završili kuću?
Jasmin: Ne, ali trebao nam je odmor.
Schnee: Ovo zoveš odmorom?! Pa cijele dane si u blatu i sigurno si jako umorna?
Jasmin: Istina, ali nama je ovo odmor (smijeh).
Schnee: Što misliš, ima li neke veće razlike između prošlih CT-a i ovogodišnje?
Jasmin: Ovogodišnja je puno teža.
Schnee: Danas sam bila na 1. kontrolnoj točki (CP1) i do nje ste stigli sa oštećenjem na vozilu. Što se desilo?
Jasmin: Udarili smo u drvo nakon 7 kilometara poslije starta. Vozilom se nije dalo upravljati već je klizilo s lijeva na desno na jednom blažem ali vrlo kliskom spustu pa smo se zaustavili na drvu.
Schnee: Imam slike profila vozila i desni far je povijen tako da izgleda kao bočni žmigavac, malo smiješno izgleda, ali bitno da je s vama sve OK.
Jasmin:: Da, s nama je sve u redu, ali vozilo nikad nije izgledalo ovako (smijeh). Svake godine je isto, uvijek kvarovi.
Schnee: Hvala ti na vremenu, ostavljam te tvojoj knjizi i idem vidjeti što Thomas kaže na sve.

THOMAS SHUKER - vozač, D, Mercedes G; 1. mjesto

Schnee: Bok Thomas, smijem li ti postaviti par pitanja i odvojiti te na kratko od popravka vozila?
Thomas: OK
Schnee: Maloprije sam razgovarala sa Jasmin o prošloj godini pa mi je rekla da vas prošle godine nije bilo jer ste radili na kući. Sad ste opet tu i već si u problemima… jesi li slomio što drugo osim što si promijenio izgled svog PUCH-a (Mercedes G)?
Thomas: Ne, nisam. Za ovu štetu je krivac jedno drvo koje se našlo na putu.
Schnee: Jasmin kaže da si vozio polako…
Thomas: Vozio sam polako, ali je bilo loše… klizavo… Vozilo je samo išlo, i išlo, i išlo i zaustavilo se na drvu.
Schnee: Ima li još štete ili je ovo sve?
Thomas: Sve je ostalo u redu, samo je pleh (karoserija) uništen i to smo već skoro izravnali.
Schnee: Vozio si do sada puno puta na CT-u. Što kažeš – je li ovaj Croatia Trophy spada među lakše ili među teže od dosadašnjih?
Thomas: Prije 2 godine je bilo jako teško. Padala je kiša i mi smo se stalno vinčali, vinčali, vinčali… Ove godine…. ove godine je isto teško… Nema toliko mnogo vinčanja, ali ona koja su neophodna su teška… Do sada nisam koristio koloture u tolikoj mjeri kao ove godine. Ulazili smo u duboka blata i svaki put je bilo potrebno vinčanje na kolotur jer je otpor bio vrlo jak i drugačije se ne bi izvukli.
Schnee: To je dobro… da je svake godine isto, ne bi ti bilo zanimljivo (smješak). Nego, reci mi kako si se osjećao kad si opet vidio stare prijatelje ovdje? Nije te bilo lani pa pretpostavljam da je gušt bio veći?
Thomas: Prošle godine nas nije bilo jer smo radili na kući i uz to nismo imali ni auto, ni vremena, ni novaca, i sve ovo nam je nedostajalo. Drago nam je da ih sve ponovno vidimo.
Vidim da ima i novih ljudi, neki stari nedostaju, ali su zato ovdje nova lica.
Schnee: Znaš li da dosta ljudi iz Hrvatske pita kako ti i Jasmin stojite u poretku?
Thomas: Stvarno? (smiješak)
Schnee: Da. Ove godine imamo 6 Hrvatskih posada, ali neki koji su me zvali na mobitel, uz zanimanje za domaće posade, zanimali su se i za tebe – da li si stigao, kako stojiš u poretku i sl., kao da si im favorit…
Thomas: Da?! Mislim da je to samo zbog Henriha i Ulrihe Schwartz (nadam se da sam dobro napisala). 2004. nismo vozili zbog njih.
Schnee: Ne sjećam se jer sam tih godina tek ušla u off road, ali ova boja vozila je jasno uočljiva i teško da je nekom neprimjetna (smijeh).
Thomas:: (smijeh) Da, ova pink boja je ženska boja.
Schnee: Srezao si vozilo. Gdje si smjestio centralno vitlo koje si prije 2 godine imao na krovu?
Thomas: Sad je otraga. Ali mogu ga koristiti na nekoliko načina. Jedan je da improviziram centralno. Provučem ga kroz rezervni kotač otraga, zatim kroz vodilicu koja je smještena na kabini i opet imam centralno. Razlika je u tome da više nije na sredini vozila i ne prolazi kroz krov već preko njega i mogu ga koristiti za bilo koju stranu. Prednost je i to da sam skinuo 50 kg dolje.

EGGEMANN BURKHARD - vozač, D, Toyota; 26. mjesto
Schnee: Burky, zašto ti više ne voziš?
Burky: Imamo veliki problem sa modulom, nepopravljivo ovdje i pod ovakvim uvjetima.
Schnee: Možeš li popraviti vozilo, riješiti problem?
Burky: Ne.
Schnee: Jesi li možda pitao Ziku ili Anđelka da li oni imaju rješenje?
Burky: Jesam, ali dečki su pitali u Zagrebu i nitko nam nije mogao pomoći, naći i dovesti potrebno ovdje. Probali smo, ali nejde…
(Ubacuje se Fritz Becker - vozač, D, Toyota i preuzima na sebe razgovor): Sad konačno ima veliki odmor (smijeh).
Schnee: Zašto ti ne voziš, Fritz? Što si ti polomio?
Fritz:: Problemi sa osovinom.
(Svi daljnji pokušaji uspostave razgovora bili su nemogući jer su dečki od natjecatelja postali gledatelji te su imali viška vremena koje su trošili na šanku pa su odgovori otišli u krivom smjeru :) ).

JEAN ANDRIES - vozač ATV, B, Suzuki; 2. mjesto

Schnee: Ti si prvi puta na Croatia Trophy-ju, ali jel to prvi puta i općenito u Hrvatskoj?
Jean: Da, ovo je moj prvi posjet Hrvatskoj i prvi put sam na utrci Croatia Trophy. Moje kolege imaju više iskustva od mene, ali za mene je ovo zaista prvi put.
Schnee: Što misliš o ovom natjecanju i općenito o svemu?
Jean: Sviđa mi se. Jako mi se dopada. Prvi put sam sudionik, ali uz iskustvo kolega sve se da proći.
Schnee: Nije li ti previše blata?
Jean: Neeee! Za nas je to izazov. Volim ovakvo nadmudrivanje, atmosfera je idealna i sve je super. Iako mi je ovo prvo sudjelovanje na ovakvoj egzibiciji, ako mogu reći - egzibicija, dobro se provodim, a puno ljudi je spremno pomoći tako da i s te strane imam potporu. Stvarno, ljudi su spremni pomoći i to puno znači. Pogotovo ATV konkurenti koji nesebično pomažu i tako zajednički ostvarujemo ciljeve. Uglavnom uživam.
Schnee: Vozite svi zajedno – jel to dogovor do kraja ili…?
Jean: Ponekad ima među nama malo natjecanja, ali uglavnom si pomažemo. Vozimo zajedno sa Francuzima i Nijemcima i često smo zajedno pa tako i dolazimo do kontrolnih točaka. Imamo dobru "vezu", a to rezultira time da smo u isto vrijeme na istom mjestu.
Schnee: Upravo sam izvjesila rezultate i 2 grupe, 4 ATV-a imaju isto vrijeme…
Jean upada sa smiješkom: A mi nemamo… :)
Schnee: Hoćete li tako voziti do samog kraja?
Jean: Ne znam na kojem smo mjestu trenutno, ali meni to ni nije važno. Manfred (Verbeke, drugi dio teama) je pravi "fajter" i zaista je dobar vozač i sigurno mu znači poredak, ali isto tako me uvijek pričeka i pomogne. On je znao prije nego smo stigli ovamo da sam ja novi u ovom sportu i nemam iskustva kao ostali i da nisam dobar kao on, no ipak obojica smatramo da mi to nije nesavladiva prepreka. Često me čeka i pomaže, ali to je takav sport. Jučer su Francuzi imali problema i izgubili su dosta vremena, a kako će biti do kraja, to nitko ne zna.
Schnee: Da li je ovo za tebe odmor?
Jean: Da, u većem dijelu. Nakon napornog rada, ovo je za mene ipak odmor na kojem sam zaokupljen svojim hobijem uz kojeg se dobro zabavljam. Uz to, iako imam 47 godina, ovo je moje prvo natjecanje pa imam prilike upoznati vožnju sa elementima natjecanja, a sigurno je teže nego sa terencima. ATV vozač ipak mora raditi puno više nego vozač jeepa (terenca) i definitivno mora imati puno snage. Ako pogledaš vozača u jeepu, vidjeti ćeš da on samo sjedi i ima suvozača koji radi sve ostalo (road book, winchanje…), a kod nas ti moraš biti i vozač i suvozač.
Schnee: Jel se vidimo i iduće godine ili…?
Jean: Ne, ne znam… vidimo se iduće godine ali moram poraditi na mojoj kondiciji… ako izgubim nešto kila… :)
Schnee: Ali to ne bi trebao biti problem! Ako ti blato nije problem, nisu ni kile… :)
Jean: Znaš, kada sam dolazio ovamo mislio sam da znam voziti quad. Sad - danas, mogu reći da znam voziti quad. To je velika razlika. U mojoj zemlji ne možeš voziti u ovakvim uvjetima i složiti ovakve situacije i onda ne znaš koje su tvoje mogućnosti. Nedjeljom, kad u svojoj zemlji vozim quad, ne mogu napredovati. Ovdje sam imao prilike naći se u extremnim situacijama koje sam uspio svladati, ovdje imam prilike tražiti granice mogućeg. U stvarnosti, platili smo da nam netko složi vrlo teške situacije koje kod kuće nemamo i onda nije ni čudo da si jedan dan u vrhu, a drugi na dnu. Nevjerojatno ali istinito.
Schnee: Jean, hvala ti na razgovoru. Nadam se da se vidimo i druge godine.
Jean: Hvala (zahvaljuje na hrvatskom jeziku!).

JAMES MARSDEN - vozač, GB, Land Rover; 3. mjesto

Schnee: Ne mogu se sjetiti je li ti ovo prvi puta da si u Hrvatskoj?
James: Ne, ovo mi je drugi put, a prvi je bio 2005. isto na Croatia Trophy-ju
Schnee: Onda te već imam na prijašnjim slikama. Ima li razlike između 2005. i 2008.?
James: Puno je teže ove godine, ali je road book puno bolji i puno je lakše pratiti road book. Vrlo dobar event i nitko u Europi ne može napraviti ovo. Fantastično je.
Schnee: Da, još neko vrijeme – prije ulaska u EU :) (smijeh)
Ti si nešto slomio na vozilu ili ti je hauba dignuta tek tako (smijeh)?
James: Ne, nisam ništa slomio. Čistim ga i provjeravam ulje i ostalo da bi bio spreman za sutrašnju etapu. Imali smo problema sa lockerom, udarili smo u drvo, ali to smo popravili i sada je sve u redu.
Schnee: To je mali problem – za razliku od ostalih.
James: Da, vrlo mali problem, vrlo mali, i sada samo čistimo vozilo (smiješak).
Schnee: Sutra vas čeka blato…
James: Stvarno? Zgodno… (smile)
Schnee: Da… Znaš da je danas Igor skoro zatvorio našu kontrolnu točku 1 (CP1) na potoku jer vas dugo nije bilo na CP2? Nije znao da ćete tamo svi do jednog zaglibiti i dugo se zadržati…
James: Pa nije izgledalo da je toliko neprohodno, no malo po malo uspjeli smo se probiti do tebe. Baš me zanima kako je bilo onima iza nas (smijeh).
Schnee: Sa svakim vozilom sve teže, vjeruj mi. :) Misliš da ćeš moći doći na slijedeći Croatia Trophy 2009.?
James: Ne znam… aaaaa… vidjeti ćemo… smijeh…
Schnee: To je dugi put za tebe…
James: Da, dug put, ali svake godine si priuštim jedno veliko putovanje… Volim si priuštiti takve stvari i ovo je za mene jedan veliki event za ovu godinu.
Schnee: Drugim riječima, ovo je tvoj godišnji odmor?
James: Ovo je moj veliki event ove godine i možda se vratim slijedeći put. Ne znam još.
Schnee: Dosta ljudi kaže da voziš jako pametno – polako i sigurno, zapravo fantastično, na svakoj etapi si u vrhu, nema divljanja tipa "gas…gas…gas…)…
James: Hvala… Radim to dosta dugo… i vrijeme je da se opametim (smijeh).
Schnee: OK, hvala ti.
James: Hvala tebi.

IVO BRGODAC - suvozač, HR, Jeep Wrangler; 5. mjesto
Schnee: Ajde Ivo, reci mi kako ti se dopada?
Ivo: Šta kako mi se dopada?
Schnee: Croatia Trophy
Ivo: Zakon
Schnee: Zakon? Jel da da je?
Ivo: Da
Schnee: Kad se sjetim da si prvi dan rekao da ako vas sve dane čeka blato i močvare kao prvi dan, da ti ideš odmah doma…
Ivo: Doma idem, da (smijeh)
Schnee: Dobro, danas ste 4. stigli ste na cilj…
Ivo: Da, mislim da 4. ili 5. – nisam baš siguran…
Schnee: 4 kartona sam dobila kad sam došla znači da ste 4. u ovoj etapi. Kak je išlo?
Ivo: Super. Genijalno.
Schnee: Super. Trasa i ostalo…? Sve ok?
Ivo: Odlično, ko grom. Danas je bilo onako kako treba bit... svaki dan se vozit…
Schnee: Jel sve u redu? Vidim da popravljaš Jeepa…
Ivo: Ne popravljam ništa, samo održavam…
Schnee: Sad mi je moj vozač rekao "idi vidi tamo šta suvozač radi… idi vidi tamo šta suvozač radi… ajde, ajde..." Ivo, samo ćeš mi sra…a navući (smijeh)… morat' ću se i ja počet zavlačit pod Suzukija (smijeh)…
 
l
© schnee - 2004-2009. Sva prava pridržana. l Autorska prava

Osvježeno: 12.05.2008.