Dobrodošli na site !
IZ SVIJETA OFF ROADA
AUTOSPORT
OSTALO
ZABAVA
KONTAKT
SPONZORI
ZENTEREN - off road center
OPREMA I PRIBOR ZA LOV - Zagreb, Ilica 132 - tel.: (01) 377 22 43
ACT Rebus
najbolji webhosting u HR!
renoviranje kaseta i tonera
komunalne usluge...
Tooomek
Alan Ford Eskort
BlueDevil
Tomislav Pavić
Tzac
Mario Šoštarić
Davor Zgrablić
Hello Kitty
Neba
Limarija Brezovec
ZANIMLJIVOSTI

logo portala
ORK Schnee

AKO NISTE ZNALI...

RJEČNIK
EU dictionary - Englesko-hrvatski i hrvatsko-engleski rječnik s velikom bazom riječi dostupan online.

I N F O

» AUTOSPORT
» HR-AUTOSPORT

--------------
Od listopada 2008. će se na kioscima prodavati novi 4x4 & SUV Magazin koji će izlaziti svaka 2 mjeseca. Razlika među tipiziranim magazinima o SUV vozilima je da će ovaj magazin posvetiti malo prostora i pravim off roaderima. Prvi broj je u prodaji od 06.10.2008.
--------------

10 godina CROATIA TROPHY-a obilježilo je sudjelovanje i 6 posada iz Hrvatske. Do sada su boje Lijepe Naše branile jedna ili dvije domaće posade, a nadamo se da će ih već slijedeće godine biti više.
--------------
ORKSchnee je još jedan od novijih klubova, a to su i ORK Kameni Svati, ORK Hruševec Kupljenski i ORK Lobor.

--------------
Hrvatski Autocrosseri druže se na Off road FORUMU u rubrici AUTOCROSS. Slobodni ste pridružiti se i sudjelovati u kreiranju noviteta i probijanja tog sporta.
--------------

ANKETA
Koje webstranice off road klubova po vama NISU ZAPUŠTENE?
Križevci
Kameni svati
Kamo Oko Vidi
Bura 4x4
Schnee
Sv. I. Zelina
Sub. Podravska
Kneginec
Kutina
Vrbovec
Uspon 4x4
ZG OFF ROAD
No Limits
4x4 Barban
eXTReMe Tracker


1. Čazmanski ORC rally 2008
01.04.2008.
Open Rally Challenge by Sanda Tolić
Prošli vikend 28. i 29. 03. 2008. službeno je počela Rally sezona 2008. Ne kao obično Prvenstvom Hrvatske, već novitetom, prvom utrkom Open Rally Challenga u organizaciji Moto Rally Kluba „Dakar“ iz Zagreba pod vodstvom Dražena Ćurića – Ćure.
Tako će ove godine svi ljubitelji rally-a moći uživati u mnogo više automobilističkih poslastica nego do sada. Još jedna iznimka u odnosu na dosadašnje utrke je i to što će utrke ORC-a biti mnogo više popraćene od strane medija (TV reportaže). Dakle ove godine, novosti kao u priči.
Utrka u Čazmi i njenoj okolici samo je početak, ali nadam se da će prerasti u tradiciju.
No vratimo se samoj Čazmi.
Utrka je to itinerera dugog 244,78 km (sprint rally), sa 7 brzinskih ispita ukupne dužine 83,28 km, uz svakako vrlo atraktivan makadamski brzinac Miklouš. Vozila su podijeljena u 3 klase, ovisno o kubikaži: Sprint (do 1400 ccm), Super Sport (od 1401 – 2000 ccm) i Pro Sport (preko 2001 ccm).
Moram priznati da mi je ovaj puta, iako u ulozi fotoreportera, a ne više suvozača, bilo mnogo teže.
Gledati okom kamere i pratiti sve nije baš jednostavno kako se činilo u početku i stalno sam imala osjećaj da nešto fali. Imala sam osjećaj da onako iz prvog lica sa suvozačkog sjedala vidim bolje. Bez obzira, nadam se da ću Vam uspjeti barem djelomično dočarati kako je to izgledalo.
U petak 28.03. u Čazmi je bilo sve puno što domaćina, što ljubitelja rally-a koji su došli od svuda. U šatoru pjeva Goran Karan, a na ulicama sve puno znatiželjnika i ljubitelja koji love dobre pozicije za najatraktivniji prolaz.
U 19:00 predviđen je start prvog vozila, no samoj utrci prethodi show koji su nam priredili street-raceri. Neobičan spoj no savršeno da se rally, kao kraljica autosporta, pokaže u svoj svojoj ljepoti.
Ovo je doduše moje subjektivno mišljenje, ali mislim da ga dijeli većina relijaša. Ipak je to veeeelika razlika.
Na startnoj listi nalazilo se svega 26 posada. Možda je kriv timing... možda nešto drugo. Iako su Slovenci potvrdili svoj dolazak, njihov Savez im nije dozvolio sudjelovanje, no kada bolje sagledamo stvari ipak se tu našla skoro svaka posada koja inače vozi u PH, plus naravno neki novi klinci.
Za sudjelovanje vozilo nije trebalo biti homologirano i vozači i suvozači nisu trebali posjedovati licence, već samo vozačku dozvolu.
To je svakako olakšalo mnogima.
Dakle start, noćni brzinac – Centar. Startale su 24 posade, među njima jedina ženska posada Gorana Hunić i Marija Uskok i prekaljena („old timer“) posada u kombinaciji Goran Francetić i Tomislav Šiprak (oni znaju da ja to njima iz milja).
Noćni brzinac vozio se kroz sami centar Čazme i tko je ugrabio dobru poziciju, mogao je stvarno uživati, jer nakon duge zimske pauze rallijaši su jedva dočekali da startaju. Naravno i da probaju svoje automobile za predstojeću sezonu.
Mene osobno, a vjerujem i većinu gledatelja, oduševili su već dobro poznati dvojac Nenad Lončarić i Tomislav Milakara. Svi jako dobro znamo da on stvarno zna odvoziti super efektno, za publiku! Dakle „Lonac“ je stvarno savršeno odvozio prvi brzinac, ulazio je u hardove brzo i efektno, „pod ručnom“, onako kako samo on to zna. Publika je doslovno urlala nakon njegovog prolaza. I znalac je odnio prvo vrijeme brzinaca.
Sa 4 sec. zaostatka slijedi posada Mišta/Mahula, dok se na trećem mjestu smjestila posada Čibej/Karanović.
Posada Pigl/Morić, uspjela je naletjeti na šikanu i tako usporiti posadu Jemrić/Dedić. Nakon toga su se dosta namučili da ga pređu – da li zbog toga što ih nije vidio ili nije htio pustiti. To sada mogu samo nagađati. Francetiću i Šipraku u pola brzinca svuklo se crijevo sa turbine tako da su prolazili sa sva četiri žmigavca. No oni nisu usporili prebrzog Crnojevića, koji ih je efektno uspio proći 3 milisekunde prije same šikane. Posada Košec/Miketić je previdjela hard i umalo su produžili ravno, no nasreću su se snašli... Bilo je svega, posada Raštegorac/Ujević nažalost napravila je krug manje i dobila penalizaciju od 2 minute na vrijeme najlošijeg, a to je bio Močibob koji je, da stvar bude gora, napravio krug više.
No, kako god je nekima loše krenulo, publika je bila oduševljena i sve je davalo naznaku da će idući dan biti još zanimljiviji. Na kraju krajeva, sljedeći dan vozi se makadamski brzinac, što su svi najviše iščekivali.
Prvi brzinac, drugi dan 29.03. - 10:44 starta Miklouš. Nervoza u zraku. Staza je divna...samo start i cilj na asfaltu, a ostalo prekrasan makadam kroz šumu. „Živa Finska“...najbolji opis za one koji prate rally.
Za one druge...ne znate što ste propustili. Ja svakako nisam, a posada Raštegorac/Ujević omogućila mi je da ga vidim iz prvog lica te da nađem dobro mjesto za snimku.
Tu su tek slijedili atraktivni prolazi. Naročito na dijelovima na koje je navezen šljunak, pa auto bježi zadnjim krajem iliti ide po „šrek“. E tu se stanje promijenilo. Od sada pa nadalje vodstvo uvjerljivo preuzima posada Čibej/Karanović, Lonačarić/Milakara za petama sa 14 sec. zaostatka. Praše doslovno tako da se prašina slegne taman prije nego prolazi slijedeće vozilo. Na ovom brzincu, koji se vozio tri puta, svi su si dali gušta. Gledatelji svakako, a o vozačima da ne govorim.
Naša dobro poznata posada Crnojević/Maretić, ovaj puta sa Škodom (inače voze Mitcubishi Evo 9) imali su fantastične prolaze i bili izrazito brzi. Štos je u tome da ih ne čuješ kada dolaze, ali kad prođu, onda je to tzv. „svjetsko prvenstvo“ kako to mi kažemo. Svojim prolazima osigurao je 4. mjesto brzinca iako sa klasom niže.
Iza njega zatim slijede brzi i precizni Ravenščak/Mirić i odličan Bumbar.
Zoran Raštegorac Frik, ovdje je stisnuo da nadoknadi izgubljeno u Centru i boga mi bilježi odlično 7. vrijeme ukupnog poretka.
Posada Maksuti/Poredski, prolaze više nego odlično, iako je Maksutiju ovo prva rally utrka, Dado je vrlo iskusan suvozač i smjestili su se tako odmah iza posade Milinković/Harapin, koji za ovu sezonu voze novi auto, Seat Ibizu. Odmah iza njih Močibob, kojeg ne zovu bez razloga „Raketa“.
Posada Košec/Miketić se toliko uživjela da su potaknuti kamermanom stisnuli gas do kraja, tako su skoro „pokupili“ slijedećeg kamermana, naletjevši bokom nakon zavoja.
Nadam se da ćemo uspjeti montirati sve snimke kako spada, jer prolaze na makadamu i situacije ovakvog tipa, stvarno treba vidjeti.
Nažalost prije ovog brzinca odustale su posade Ćurić/Troha, Postružin/Pospiš i Beraković/Hajdar, pa smo za njihove prolaze ostali uskraćeni.
Nakon makadama slijedi brzinac Čazma, koji se vozi dijelom kroz centar i okolicu. Asfaltna podloga sa vrlo atraktivnim prolazom preko mosta i šikanama.
Naime, zaboravih u žaru dodati da je kompletan rally sam po sebi vrlo, vrlo brz, tako da je postavljeno dovoljno šikana da uspori vozače, jer tko zna što bi bilo...neki su stvarno bili „prebrzi“.
U vodstvu je stanje nepromijenjeno. Čibej/Karanović vode, zatim Lončarić/Milakara, treća je posada Mišta/Mahulja, a Crnojević/Maretić idu takvim putanjama da je milina gledati.
Braća Vojvodići bilježe prvo vrijeme u svojoj klasi. Maksuti i Močibob i dalje praše, i sada se nalaze ispred posade Milinković/Harapin. Ravenščak/Mirić konstantno brzi i 5. u ukupnom poretku.
Ženska posada Hunić/Uskok postojano ide za dečkima, no nažalost 4. brzinski ispit (makadam) ipak je bio presudan. Prvo izlijeću u grabu, a zatim, iako su se uspješno izvukle nalijeću na drvo. Srećom bez posljedica za obje, ali sa posljedicama za Fabiju. Šteta, no bitno je sudjelovati, probale su kako to izgleda na makadamu i naučile nešto. Nadam se da ih ovo neće pokolebati.
Ovaj brzinac na kraju nije bio poguban samo za njih. Posada Milinković/Harapin također ima lakše izlijetanje i posljedice za prednji kraj Ibize te spiganu vilicu. Dolaze nekako do kraja, no ipak moraju odustati.
Negdje na tom istom makadamu Raštegorac/Ujević ponovno imaju probleme. Ovaj put sa getribom, ostaju bez par brzina i na žalost moraju odustati.
Na 5. brzinskom ispitu stanje u vrhu se malo promijenilo, Crnojević dolazi na 3. mjesto. Borbe se vode između posada Vrbanović/Kučko i braće Vojvodića, Ravenščak i Močibob su isto vrlo blizu i Jemrić/Dedić za petama.
Juraj Combaj sa novim suvozačem Draženom Kappler Stare, dobar kao i uvijek i konstantan te 3. u svojoj klasi.
Za našu posadu Francetić/Šipark, ponovno počinju problemi. Mučili su se, mučili i nažalost konačno odustali na 6. brzinskom ispitu. Na samom startu istog brzinca, također su odustali Košec/Miketić, rasula im se getriba. Šteta i za njih, jer su do tada vozili za svaku pohvalu.
Na posljednjem makadamskom brzicu posada Jemrić/Dedić dolazi do 3. mjesta u svojoj klasi, prešavši tako Ravenščaka i Mirića.
Brojno stanje posada već se dosta prorijedilo, no ostatak se neda. Ostaje još samo jedan asfaltni brzinac i kraj.
Posada Pigl/Morić na kraju, ali idu....ipak auto drži ovaj put i prekaljeni Pigl konačno završava utrku nakon 2 godine. Drži se i posada Radan/Radan, prvi put na rally utrci i simpatična posada Čosić/Šušković sa Opel Corsom. Na zadnjem brzincu su se malo preračunali sa benzinom i skoro odustali, no kako god bilo uspjeli su upaliti Corsu i hvala bogu došli do kraja na njihovo veliko veselje.
Negdje u toku zadnjeg brzinca izlijeću na bok Maksuti/Poredski, srećom Dadina mama nije gledala, a šteta jer su do tada bili više nego odlični. Bez obzira na sve i vidno osakaćenog prednjeg kraja Clia, dolaze na rampu i završavaju utrku.

Tako je 1. Čazmanski rally završilo 17 posada.

Stanje po klasama:
Sprint:
1. Vojvodić/Vojovodić
2. Vrbanović/Kučko
3. Combaj/Kappler-Stare
4. Pisačić/Detelj
5. Radan/Radan

Super Sport:
1.Crnojević/Maretić
2. Močibob/Hrvatin
3. Jemrić/Dedić
4. Ravenščak/Mirić
5. Maksuti/Poredski
6. Draženović/Zlatar
7. Čosić/Šušković

Pro Sport:
1. Čibej/Karanović
2. Lončarić/Milakara
3. Mišta/Mahulja
4. Vučetić/Matun
5. Pigl/Morić

Ukupan poredak:
1. Čibej/Karanović
2. Lončarić/Milakara
3. Crnojević/Maretić

Kompletne rezultate možete pogledati na: www.akdelta.hr/rezultati-cazma.htm
Tako je to ukratko izgledalo, a nadam se da će i snimka uskoro.
S obzirom da je ovo ne samo prva utrka u sezoni, već i prva utrka ORC-a, moram pohvaliti organizatora. Sve je prošlo u najboljem redu i trud se isplatio.
Na licima vozača vidjelo se da su umorni, ali i zadovoljni. Čak i oni koji nisu završili, nisu otišli sa gorčinom.
Bilo da su neki to shvatili ozbiljno i profesionalno, bilo da su to shvatili kao trening za predstojeće Prvenstvo, svi su odradili svoj posao najbolje moguće, što organizator, što vozači.
Publika i ljubitelji ovog sporta, obogaćeni za još jednu dobru utrku i u nadi da će ih biti još više. Bilo je to jedno divno iskustvo za mene, ako izuzmem prašinu i vjetar na mostu, no sve to ide u „rok službe“. Gušt je ipak neopisiv. Vjerujem da je tako bilo i sa ostalima.

Slijedeća utrka trebala bi se održati u Pisarovini 18. i 19.04., a nakon toga slijedi INA Croatia Delta Rally 22.- 24.05.

Do tada.....športski pozdrav,
Sanda Tolić
 
l
© schnee - 2004-2009. Sva prava pridržana. l Autorska prava

Osvježeno: 01.04.2008.