Offroad natjecanje “Glogovina 2023”

Offroad natjecanje Offroad natjecanje “Glogovina 2023” održano je proteklog vikenda u Ljubešćici po prvi puta i službeno.

Ekipa iz ORK Glogovina je stalno prisutna na ostalim natjecanjima u okruženju, a sada su i sami organizirali natjecanje koje nije bilo zatvorenog karaktera.

Kako je bilo, i što se događalo, tekstom i slikom vam u nastavku prenosi Danijel Ivanek.

3 dana offroada u Ljubešćici

Offroad natjecanje Od 21.-23.07.2023. održana je, uz pomoć mnogih volontera i sponzora, 1. Off road utrka Glogovina 2023., a čiji se kamp i poligon nalaze na području Čreta u Općini Ljubešćica.

Utrka je bila međunarodnog karaktera jer je, osim vrhunskih vozila i posada iz raznih krajeva Hrvatske, stigla i posada iz Bosne i Hercegovine.
Izuzetni napor članova Off road kluba Glogovina u pripremi kampa i poligona malo je sakrio pljusak koji je u petak razmočio teren.

Kako bi sve posade imale podjednake uvjete na vožnji prologa, koji se odvijao na poligonu, vožnje su startale kad je pao mrak i potrajale do ponoći.

Rezultati na prologu su utjecali na redoslijed startanja u subotu. Za vrijeme i nakon vožnji druženje se u kampu odvijalo uz roštilj i živu muziku.

Vremenske nepogode malo utjecale na offroad natjecanje “Glogovina 2023”

U subotu je stiglo još posada i prijave su zaključene sa 17 vozila u SOFT kategoriji i 5 vozila u jačoj, HARD kategoriji.

Organizator je bio spreman i za više, ali brojke su više nego dovoljne za odličnu utrku. Nakon briefinga je na programu bila vožnja po okolnim brdima i šumama prateći putnu knjigu (roadbook).

Offroad natjecanje Vremenski uvjeti su dodatno otežali snalaženje i prolazak predviđene rute i ispita tako da uzbuđenja nije nedostajalo. Vrijeme se smilovalo i sve posade su se vratile u kamp prije novog pljuska.

Neki su završili, neki su odustali zbog nesnalaženja a neki zbog kvarova. Druženje je nastavljeno u kampu, uz večeru i živu muziku te prepričavanje događanja do dugo u noć.

Završni dio utrke se održao na poligonu u nedjelju.

Nabujala Bednja, koja se izlila i aktivirala stari tok, učinila je nedostupnim veliki dio poligona i planirane trase. Organizator je morao brzo reagirati i improvizirati nove smjerove i kombinacije prepreka za vožnju.

Startale su sve posade (čija su vozila još bile ispravna ili popravljena u međuvremenu), i to u obje klase. Sudionici, i sad već osjetan broj posjetitelja, mogli su uživati u vrhunskim predstavama posada u svladavanju prepreka.

“Street race” na off road način

Offroad natjecanje Nakon završenih vožnji na poligonu, akcija se preselila na dio staze gdje je održana utrka ubrzanja na ovom offroad natjecanju “Glogovina 2023”.

Iako slična street race utrkama, bila je prilagođena off road disciplini, te se vozila na kraćoj udaljenosti i mekom/neravnom terenu.

To je bila prilika da posade pokažu snagu motora i kvalitetu ovjesa/upravljanja, uz glasnu potporu iz publike.

Nakon završetka svih nadmetanja i obračuna rezultata, uslijedilo je proglašenje najboljih.

Podijeljeni su pehari, novčane i robne nagrade u kategorijama SOFT i HARD za prva tri mjesta, kao i nagrade za prve tri posade na utrci ubrzanja.

Uručena je i posebna nagrada fair-play posadi koja je, ne mareći za vlastiti rezultat, pomagala drugima za vrijeme subotnje vožnje.

Posebno priznanje i simbolična nagrada uručena je posadi vrhunskog vozila koja je potegnula daleki put samo kako bi van konkurencije odvezla HARD trasu za publiku.

Svim ostalim sudionicima podijeljena su priznanja za sudjelovanje.
Nakon završetka službenog dijela druženje se nastavilo u kampu.

Rezultati sa Offroad natjecanja “Glogovina 2023”

Organizator - ORK GlogovinaSOFT kategorija

1. Prugovečki D. / Prugovečki J.
2. Tuđa I. / Tuđa L.
3. Gabud D. / Gabud K.

HARD kategorija
1. Pejić S. / Vinković K.
2. Horvat M. / Antolković R.
3. Sokolić M. / Brezjan G.

Utrka ubrzanja
1. Pejić S. / Vinković K. (13,49)
2. Gudeljević G. (14,17)
3. Prugovečki D. / Prugovečki J. (14,25)

Fair-play posada Sokolić M. / Brezjan G.