AUTOCROSS – PH I PRZ U RIBNIKU

Jučer (03/04.09.2011.) se na stazi Glavica u Jarnevićima – Ribnik vozio autocross koji se boduje za Prvenstvo Republike Hrvatske – “Nagrada Grada Kastva 2011.“, te Prvenstvo Regije Zapad – “Memorijal Josip Pilat“, a sve u organizaciji AK Ozalj iz Ozlja i ASK Kastavac iz Kastva. Pokrovitelji ovog natjecanja su Gradsko vijeće Grada Kastva i Grada Ozlja te Turistička zajednica Grada Kastva.

Prijavilo se 25 vozača, međutim 2 vozača su odustala te je po stazi prašilo ukupno 23 vozila, a iako je Sportska komisija uručila nekoliko kazni/opomena, vozači kojima su bile namijenjene, sportski su ih prihvatili bez prigovora.

Samo natjecanje je bilo vrlo zanimljivo i napeto, organizacijski dobro pokriveno te za gledatelje nije nedostajalo hladnog osvježenja na šanku, hrane, dobrih akrobacija na stazi, te adrenalina prilikom nesvakidašnjih prizora koje su mogli vidjeti ove nedjelje u Ribniku. Iako je bilo puno zanimljivih situacija na stazi, izdvojiti ćemo samo nekoliko najzanimljivijih, a jedna od tih je svakako vožnja Roberta Čuline koji se sa školjkaša prebacio na buggy vozilo.

Obično vozači traže najkraću putanju, međutim Robert kao da je tražio “zavoj više” te je u nekoliko navrata ‘proširio’ pokoji zavoj, jednom je čak prešao s jednog dijela staze na drugi, ali se na isti način i vratio, a utrku je završio tako da se (vjerojatno želeći skratiti zavoj) zabio u nanos zemlje, te je na njega svojim buggyjem naletio Robert Vuradin. Na žalost, za oba vozača je ta vožnja bila kraj, ali im se ne može osporiti da su gledateljima priuštili ono što je karakteristično za autocross – nesvakidašnja vožnja i ‘neobična’ vozila uz puno adrenalina.

Zanimljiva je bila i zadnja vožnja u borbi Vigora Grbac i Roberta Vuradin. Naime, iako je Grbac prednjačio na stazi, u jednom trenutku je svojim buggyjem ‘zajašio’ na zemljani nanos te ga je Vuradin prestigao. Međutim, Grbac – koji kao da je na trenutak odustao od pokušaja da vrati vozilo na stazu, ipak pokušao još jednom uz glasno navijanje od strane gledatelja i kolega koji su pratili trku, te je uspio, a onda je nastala jurnjava u pokušaju da dostigne Vuradina. Slike za pamćenje.

Uz navedeno, na utrci je bilo još situacija koje su zanimljive gledateljima (ne i organizatori/komisiji i sl.), a to su najčešće sudari uslijed kojih vozila završe na boku (ponekad i na krovu), pa recimo vožnja sa otvorenom prednjom ‘haubom’ ili otvaranje vrata u vožnji, pa ispadanje dijelova tipa branika i sl. Sve je dobro dok nikome nije ništa, međutim ipak treba voditi računa da neki od navedenih primjera mogu ugroziti ostale vozače na stazi. U svakom slučaju, jedna od zanimljivijih autocross utrka i ako niste bili u Ribniku na utrci, može vam samo biti žao zbog toga.
Rezultati (PDF): PH – UKUPNO; PH – KLUBOVI