36. CROATIA DELTA RALLY – NAJAVA

Naslovna: eWRC-results.com

Tradicija se nastavlja, bliži nam se 36. CROATIA DELTA RALLY.
Unatoč teškoj financijskoj situaciji AK Delta uz visoko pokroviteljstvo Predsjednika Mesića i nesebičnu pomoć Grada Zagreba je uspio zaokružiti financijsku konstrukciju ovogodišnje utrke za Prvenstvo Europe.

Službeni materijal AK Delta

Osvrt na natjecanje

“Croatia delta rally” predstavlja najstarije, najteže i najpopularnije automobilističko natjecanje u Republici Hrvatskoj, po mnogim ocjenama jedno od najkvalitetnijih u ovom dijelu Europe.

Utemeljeno 1974. godine od tadašnjeg organizatora Auto-moto društva “INA” iz Zagreba, kao “INA-delta TLX rally”, dugo je tražilo svoje mjesto pod europskim suncem, pokušavajući dobiti status priredbe relijskog Prvenstva Europe, što je ostvareno tek 1991. godine kada je Međunarodna automobilska federacija FIA prihvatila višegodišnju kandidaturu, tako da je u lipnju 1992. godine sa predznakom rednog broja 19. održana prva “europska delta”, koeficijenta 2.

Organizatori uvijek i s ponosom ističu, da je to bila i prva međunarodna sportska priredba koja je povjerena hrvatskim organizatorima bilo koje sportske discipline, nakon osamostaljenja Republike Hrvatske, kao slobodne, neovisne i samostalne države.

Kvalitetna organizacija, te nemjerljiva pomoć i podrška glavnog pokrovitelja, a može se slobodno reći uz sportske entuzijaste i utemeljitelja relija INA-Industrija nafte d.d. Zagreb, uz podršku najviših državnih sportskih i političkih vlasti, rezultirali su da Međunarodna automobilska federacija FIA već slijedeće 1994. godine povisi rejting relija na koeficijent 5, a samo godinu iza toga 1995. godine i na prestižni koeficijent 10.

“Croatia delta rally” je jedna od najznačajnijih međunarodnih sportskih priredbi u Republici Hrvatskoj i ima izuzetno bogatu sportsku povijest.

Prvo natjecanje održano u rujnu 1974. bodovano je za (tada regionalno) Prvenstvo Hrvatske.

Start je bio u Delnicama, a staza duga 283 kilometara vodila je cestama Gorskog Kotara i Like do cilja u Rijeci.

Uz jedan ispit spretnosti vožena su i dva brdsko-brzinska: Platak (8,2 km) s asfaltnom podlogom i Učka (8 km) po makadamskoj cesti.

Prvi je pobjednik bio Tomislav Markt, član tadašnjeg INA-tima

Tri je godine trebalo proći da se “delta” boduje za Prvenstvo tadašnje Jugoslavije.

Startalo se u Preluci kod Opatije, a 690 km dugačka staza s pet brdsko-brzinskih ispita vodila je preko Ogulina, Delnica, Duge Rese, Siska i Zagreba gdje je bio cilj.

Od 44 posada, koliko ih je startalo, najuspjelija je bila ona s vozačem Alešom Pušnikom iz Slovenije.

Daljnjih dugih devet godina dokazivanja prethodilo je podizanju ranga natjecanja za jednu stepenicu više.

Naime, trinaesta po redu “delta”, održana 1986., upisana je u kalendar FIA-e kao međunarodno pozivno natjecanje.
Nastupilo je čak 75 posada iz Italije, Austrije, Njemačke, Češke, Slovačke, Slovenije i Hrvatske.

Ta će godina ostati upamćena i po prvoj nominaciji za Prvenstvo Europe.
Staza je bila duga 607,55 km, bila je podijeljena u dvije dionice i 18 etapa sa 17 brzinskih ispita na šest različitih lokacija.

Posebna zanimljivost relija je i pobjeda jedine ženske posade, Slovenki Romane Zrnec i njezine suvozačice Špele Kožar u Renaultu 11 turbo.

Nakon toga natjecanje u potpunosti seli i definitivno ostaje do danas na atraktivnim i zahtjevnim stazama u bližoj okolici Zagreba, po Zagrebačkoj gori, području Grada Samobora, Žumberku, Plješivici i Hrvatskom Zagorju.

Najteže razdoblje bilo je svakako ono za ratne agresije na Hrvatsku.
Unatoč brojnim teškoćama, organizacija je bila besprijekorna i reli je upravo u tim najtežim godinama, sada u organizaciji Auto-kluba “Delta” Zagreb, doživio vrtoglav uspon, nezabilježen u povijesti Europskog relijskog Prvenstva.

Naime, te prve europske 1992. godine, (pobjednici posada Ž. Šepetavc – N. Krlić, Hrvatska) kao i slijedeće 1993. godine reli je održan s koeficijenotm dva, odmah potom 1994. godine s koeficijentom 5 (N. Pulić – D. Devunić, Hrvatska), a već slijedeće 1995. sa prestižnim koeficijentom 10 (pobjednici ponovno N. Pulić – D. Devunić, Hrvatska).

Zahvaljujući dobrim prijateljskim vezama i poznanstvima, te sve većoj sportskoj reputaciji Rally-a i Organizatora, na natjecanju nastupa sve više kvalitetnih inozemnih vozača (tri puta i relijski prvak Europe E. Bertone, Italija) čime se zadržao visoki međunarodni rejting natjecanja, a objektivne ocjene najvrsnijih FIA promatrača i predsjednika Sportskih komisija, to još više učvršćuju.

Naravno da se organizator, sada pod novim imenom Auto klub “Delta” Zagreb, na ovim postignućima nije zaustavio i natjecanje je od 1996. godine kao “Croatia delta rally” redovno kandidirano i za najviši europski koeficijent, tada jedini još preostao koeficijent 20, tadašnjeg Prvenstva Europe.

Pitali smo se nakon toga: Mogu li “deltaši” i sa kojim argumentima uskoro do najvišeg europskog ranga ili čak do relija za Svjetsko prvenstvo, kako u šali, ali s puno ozbiljnosti često govore?

Argumenti, ukratko bi mogli reći da uz “Croatia delta rally” stoje svi najvažniji sportski i državni čimbenici u Republici Hrvatskoj, kvalitetni sponzori i brojni mediji, a samu organizaciju provodi klub koji svoju aktivnost temelji na programima svog sportskog prethodnika Auto-moto društvo “Nafta” Gojlo, utemeljenog 1949. godine, sa profesionalnim stručnim timom i brojnim sportskim djelatnicima-volonterima, te vrhunskom tehničkom opremom, posebno glede mjerenja vremena, obrade rezultata i informatičke prezentacije istih, koju kao “Delta Timing”, osim u Hrvatskoj, obavlja na brojnim automobilističkim natjecanjima za Prvenstvo Austrije i Prvenstvo Slovenije

Uz dobru organizaciju koju je osigurala konzalting potpora i dodatna podrška utjecajnih prijatelja auto rally sporta u Europi, koji su u “Croatia delta rally-ju” prepoznali projekt vrijedan potpore, koncem 2006.g. stigla je dugo očekivana vijest.

Međunarodna automobilistička federacija FIA nominirala je priredbu u 2007. godine za najviši europski status – za Prvenstvo Europe.

U istom rangu natjecanja priredba je održana i prošle 2008. godine, a isti status zadržala je i za ovu 2009. godinu.

A sada, novi izazov, sportski rečeno: Idemo dalje do Svjetskog prvenstva!

Link na rally vodič: http://www.croatiarally.com/delta09/dokumenti/rg09_hr.pdf

Više informacija na: http://www.croatiarally.com/

Unaprijed zahvaljujemo na velikoj medijskoj potpori koju nam pružate.
Delta Rally ide sigurnim koracima ka najvišoj stepenici – Svjetskom Prvenstvu.
Nadamo se već kroz koju godinu da ćemo zajedno biti dio tog velikog spektakla.
     
Tomislav Ormuž, 098 275 399

Podijeli